Linkovi

Bela kuæa proslavila proširenje NATO-a - 2003-05-09


U Beloj kuæi je juèe sveèano obeleženo proširivanje Organizacije severnoatlantskog pakta, poznate po skraæenici NATO. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike Pola Volfson, tom prilikom predsedniku Bušu su se pridružila sedmorica ministara inostranih poslova zemalja kandidata.

Tajming za ovu proslavu nije mogao biti bolji. Samo nekoliko sati pre dogadjaja u Beloj kuæi, amerièki Senat zvanièno je ratifikovao dokumenta o ukljuèivanju novih èlanica u NATO. Glasanju su prisustvovali ministri inostranih poslova Estonije, Letonije, Litvanije, Bugarske, Rumunije, Slovenije i Slovaèke, koji su se okupili oko predsednika Buša radi ceremonije koja je prvobitno imala za cilj vršenje pritiska na Senat da odobri proširenje NATO-a. Umesto toga, u prostoriji je vladala slavljenièka atmosfera. Predsednik Buš je pozdravio odluku Senata, a zatim pozvao parlamente drugih tekuæih èlanica NATO-a da uèine isto i što je pre moguæe ratifikuju proširenje alijanse:

”Ove zemlje æe uèiniti NATO snažnijim. A ta snaga nam je potrebna za sve one zadatke koji leže pred nama.“

Predsednik Buš je rekao da se misija NATO-a menja. Rekavši da je alijansa štitila mir tokom 40 godina Hladnog rata, Buš je istakao da se zemlje koje su nekada bile iza takozvane ”gvozdene zavese“ sada pridružuju tom savezu, koji se postepeno okreæe pitanjima bezbednosti i van Evrope:

”Moramo da nastavimo da se borimo protiv terora u svetu i da se snažno odupiremo širenju oružja za masovna uništavanja. Sam NATO mora da razvije nove vojne sposobnosti kako bi se suprotstavio opasnostima koje donosi nova era.“

Predsednik Buš je rekao da sedam zemalja kandidata za èlanstvo u NATO-u dobro znaju kako izgleda preživeti tiraniju, dodajuæi da su pri tom stalno iznova pokazivale svoju ljubav prema slobodi:

”Mnogo puta prikazivale su svoju želju i sposobnost da brane slobodu. Svojim postupcima dokazale su da su saveznice i sada je vreme da ih i zvanièno uèinimo saveznicama.“

Pomenutih sedam zemalja pozvano je da se uèlane u NATO prošlog novembra, na konferenciji alijanse održanoj u Pragu, glavnom gradu Èeške Republike, koja je postala punopravna èlanica samo nekoliko godina ranije. Èeška je prva nekadašnja èlanica sovjetskog bloka u kojoj je održan samit NATO-a.

XS
SM
MD
LG