Linkovi

U Iraku opljaèkano milijardu dolara - 2003-05-06


Amerièki funkcioneri su saopštili da je oko milijardu dolara ukradeno iz iraèke centralne banke uoèi samog poèetka rata u Iraku. Smatra se da je novac uzet po nalogu Huseinove porodice ili najbližih saradnika. Saradnik Glasa Amerike, Nik Simioni, izveštava o tom sluèaju koji bi mogao da bude jedna od najveæih pljaèki banke u istoriji:

Funkcioneri amerièkog Sekretarijata za finansije saopštili su da NE znaju gde se nalazi suma od oko 900 miliona amerièkih dolara, u dolarima i eurima, ali su rešeni da pronaðu i vrate taj novac iraèkom narodu. Dnevnik Njujork Tajms naveo je izjavu neidentifikovanog iraèkog funkcionera, koji je upoznat sa dogaðajem, a koji je izneo da je novac natovaren na tri velika kamiona i da je uzet po liènom nalogu Sadama Huseina.

Da li su bivši iraèki lider, ili neki od èlanova njegove porodice ili vlade možda iskoristili taj novac da bi se prebacili u neku susednu zemlju - još se ne zna. Bivši funkcioner amerièkog Sekretarijata za odbranu, a sada struènjak za pitanja nacionalne bezbednosti u institutu Leksington, Denijel Gur, iznosi.

”Milijarda dolara bi èak i Sadamu Huseinu obezbedila izvestan nivo zaštite, ili sklonište negde u svetu.“

Novac je, navodno, nestao 18. marta, samo nekoliko èasova pre nego što su prve amerièke bombe poèele da padaju na Bagdad.

XS
SM
MD
LG