Linkovi

Predsednik Buš sve više govori o ekonomskoj bezbednosti SAD - 2003-05-06


Tokom svog sadašnjeg putovanja po Sjedinjenim Državama, predsednik Buš apeluje na Amerikance da podrže njegov plan za smanjenje poreza i izvrše pritisak na svoje predstavnike u Kongresu da uèine to isto.

U Litl Roku u Arkanzasu, amerièki predsednik je ukazao na najnovije podatke o poveæanom broju nezaposlenih. Po njegovim reèima, više nego ikad ranije potrebne su smele akcije za podsticanje privrede: “Broj nezaposlenih sada iznosi 6 odsto. Ta vest bi trebalo da posluži kao jasan znak amerièkom Kongresu da nam je potreban smeo plan za privredni oporavak, kako bi nezaposleni našli posao.“

Meðutim, neki èlanovi Kongresa, ukljuèujuæi dva senatora iz države Arkanzas tvrde da bi svako smanjenje poreza moralo da bude usklaðeno sa potrebom da federalni budžetski deficit bude pod kontrolom.

Predsednik Buš je prvobitno tražio od Kongresa da odobri poresko smanjenje u iznosu 726 milijardi dolara. Predstavnièki dom je izglasao kompromisnu meru od 550 milijardi dolara, koja je prihvatljiva za Belu kuæu. No, Senat upravo razmatra mnogo niži iznos - 350 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

Amerièki predsednik je u Litl Roku pred okupljenih oko 2,000 republikanaca rekao da se svi bar slažu u tome da je potrebno smanjiti porez. On je apelovao na zainteresovane da upute poruke èlanovima Kongresa koji se protive veæem paketu poreskih olakšica: “Debata je zapoèeta u Vašingtonu. Poruka, koju æete, nadam se, vi uputiti, je da su potrebne veæe poreske olakšice, jer æe time biti i više radnih mesta za naše graðane.”

Arkanzas je poslednje odredište predsednika Buša na njegovom prvom dužem putovanju po zemlji od poèetka rata u Iraku. Predsednik je zapoeèeo svoju turneju govorom održanim na nosaèu aviona u Kaliforniji, u kojem je objavio da su glavne borbene operacije u Iraku završene. Zatim je protekli vikend proveo na svom ranèu u Teksasu, gde je bio domaæin australijskom premijeru Džonu Hauardu.

XS
SM
MD
LG