Linkovi

Vilijem Šekspir u Americi - 2003-05-01


Dejn Djoja (Dana Gioia), predsednik Nacionalne zadužbine za umetnosti, izjavio je da je ”Približiti Šekspira Americi“, najveæi i najsloženiji projekat te organizacije do danas, koji æe se, prema planu odvijati u 100 manjih i veæih gradova u 50 amerièkih država.

”Ovaj projekat ispunjava misiju Zadužbine - jer se pokazuje da vrhunska umetnost može odlièno da komunicira sa najširom publikom“.

Na repertoaru æe biti predstave ”Romeo i Julija“ i ”San letnje noæi“, koju æe izvesti teatar iz Portlanda, sa glumcima iz Vijetnama, koji su produkciji dodali obeležja svoje kulture. Pored prozorišnih predstava, projekat æe predtaviti radionice i obrazovne programe u lokalnim školama. Dejn Ðoja (Dana Gioia), predsednik Nacionalne zadužbine za umetnosti, izjavio je da je zadužbina uložila tri miliona dolara, ali da bi konaèna cena projekta mogla da ispadne dvostruko više. Govoreæi o izboru drama, Ðoja je rekao da je Šekspir, iako je Britanac, trajno uticao na amerièku književnost i istoriju. Ukoliko prouèite XIX vek, videæete da je Šekspir bio najpopularniji pisac drama u svim delovima Amerike, i medju svim klasama. Njegove predstave se nisu igrale samo na daskama pozorišta na severo-istoku zemlje, gde su se verovali ili ne sukobljavali obožavaoci glumaca koji su jedni drugima bili konkurencija, veæ i na scenama vojnih logora na zapadu i jugo-zapadu zemlje. Šekspirova dela su èak izvodili oslobodjeni robovi u afro-amerièkim zajednicama na jugu, tako da je on integralni deo amerièke kulture.

Ðoja se osvrnuo na interesantnu opasku stranih pisaca, da - gde god su krenuli po Americi, u kuæama su naišli na Bibliju i Šekspirova dela. Ðoja je dodao da je cilj projekta da se generacije ovog veka upoznaju sa piscem drama iz XVI veka, koji je možda najveæe obeležje kulture na engleskom jeziku. Realizacija projekta ”Približiti Šekspira Americi“ poèinje u seprembru.

XS
SM
MD
LG