Linkovi

Sadamova pljaèka Iraka - 2003-04-23


Arheolozi su tridesetih godina prošlog veka u iskopinama u Iraku otkrili sumersku vazu ”Varka“ staru 5 hiljada godina. Smatra se da izrezbarene figurine na vazi predstavljaju najstariji prizor verskog obreda ovekoveèen umetnièkim predmetom.

Taj dragoceni predmet je nestao, pored hiljada drugih koji su ukradeni ili uništeni tokom nedavne pljaèke Nacionalnog arheološkog muzeja u Bagdadu. Nestala je i kolekcija 80 hiljada glinenih ploèica ispisanih pismom koje spada medju najstarija u svetu, ukljuèujuæi delove Epa o Gilgamešu. Nauènici smatraju tu prièu o legandarnom sumerskom kralju prvim znaèajanim ostvarenjem u istoriji svetske literature.

Pljaèkaši su harali kako bagdadskim, tako i drugim muzejima, posebno arheološkim, u gradu ne severu Iraka, Mosulu. Eksponati tih muzeja su sastavni deo svetskog nasledja i pripadaju iraèkom narodu. Reèima direktora muzeja starina u Sulejmaniji, Hašema Hame Abdulaha, ”Kada ti neko ukrade istoriju, gubiš oseæanje za tu istoriju. To ne važi samo za iraèki narod veæ za sveukupnu civilaziju koja vuèe korene iz ovog podruèja.“

Muzeji u Bagdadu i drugde u Iraku sada su obezbedjeni i stavljeni pod zaštitu koalicionih snaga. Kao što je rekao amerièki državni sekretar Kolin Pauel, SAD su odluène da pomognu Iraku da ”vrati ono štu je uzeto i da obnovi ono što je ošteæeno.“

Jedno je jasno: to nisu bile nasumiène pljaèke i puki vandalizam. Bilo je do nedelo lopova koji su dobro znali šta rade. Šta više, to nije ništa novo za Irak, kaže direktor Amerièkog istraživaèkog udruženja u Bagdadu, Mekgvajer Gibson:

”Izgleda kao da je barem delimièno kradja bila vrlo dobro i pažljivo planirana akcija, verovatno od strane istih onih bandi koje veæ 12 godina plaæaju za rušenje i uništenje iskopina u Iraku”.

Pljaèka ponosnog nasledja Iraka samo je još jedan deo legata Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG