Linkovi

Arapi strahuju od amerièko-britanskih planova - 2003-03-31


Amerièki funkcioneri, ukljuèujuæi državnog sekretara Kolina Pauela, upozoravaju Siriju da se okane podrške teroristièkim grupama i iraèkom režimu ili æe se suoèiti sa posledicama. Tim upozorenjima prethodile su tvrdnje Pentagona da pošiljke vojne opreme prelaze iz Sirije u Irak. Sirijski zvaniènici odbacili su te optužbe uzvraæajuæi da Vašington pokušava da skrene pažnju sa rata u Iraku zato što taj rat izaziva gnev u arapskom svetu. Optužbe na raèun Sirije izazvale su oštru reakciju sekretara Arapske lige Amra Muse, koji je rekao da za njih nema dokaza i da takve izjave samo pojaèavaju napetost u regionu. Funkcioneri egipatske vlade izjavili su za Glas Amerike da Vašington ima pune ruke posla u vezi sa ratom u Iraku i da bi javne optužbe prema susednim arapskim zemljama mogle samo da podstaknu nagadjanja o amerièkim motivima. Predstavnik Arapske lige Hišam Jusef smatra da je arapski svet uglavnom ujedinjen u protivljenju ratu u Iraku, ali kaže kako regionom cirkulišu razne teorije o tome zašto su amerièki i britanski funkcioneri odluèili da zapoènu ovaj rat:

”Razlozi se krecu od oružja za masovna uništavanja, preko promena režima, medjunarodnog terorizma itd. Èuju se sve moguæe vrste ciljeva, demokratija, domino efekat... sve èega se setite. Ali nema konsenzusa. Na primer, neki kažu da se sve svodi na kontrolu nafte, dok drugi to odbacuju. Neki kažu da se rat vodi zbog dominacije, dok drugi ne misle tako. Neki pominju medjunarodni poredak i tvrde da ovo predstavlja poruku Francuskoj, Rusiji, Kini itd. Èuju se svi moguæi razlozi i ljudi pridaju razlièit znaèaj tim razlozima.“

Funkcioneri u amerièkim i britanskim ambasadama na Bliskom istoku kažu da dobar deo vremena provode pokušavajuæi da objasne razloge koji stoje u pozadini odluke o otpoèinjanju rata sa Irakom. Predstavnik amerièke ambasade u Kairu Fil Frejn kaže da amerièki funkcioneri jasno iznose amerièke ciljeve:

”U Iraku smo zato da bismo uklonili ozbiljnu opasnost po taj region i Sjedinjene države, koju predstavlja režim predvodjen Sadamom Huseinom, opremljen oružjem za masovna uništavanja. Iraèki režim je imao 12 godina i 18 rezolucija Saveta bezbednosti, koje su od njega tražile da se odrekne tog oružja. To nije uèinjeno tako da na kraju nismo imali drugog izbora veæ da osnujemo koaliciju, udjemo u Irak i sami ga uništimo. Nemamo nikakvu nameru da ostanemo duže nego što je neophodno. Nameravamo da predamo Irak natrag iraèkom narodu i dozvolimo mu da sam upravlja svojom zemljom i uživa u plodovima svojih prirodnih bogatstava.“

Ali uprkos uveravanjima, funkcioner amerièke ambasade u Kairu Fil Fejn priznaje da je u arapskim zemljama prisutno duboko nepoverenje, naroèito u širokim slojevima stanovništva. Veæina regionalnih analitièara takodje se slaže da je nepoverenje jedan od razloga što veæina stanovnika regiona groznièavo prati razvoj dogadjaja u Iraku.

XS
SM
MD
LG