Linkovi

Dodeljene nagrade Oskar za 2002. godinu - 2003-03-24


Ispred sveèane sale Kodak, gde je ceremonija održana, okupile su se hiljade policajaca i pripadnika službi bezbednosti. Malo niže niz ulicu demonstranti su uzvikivali razne parole, protiveæi se ili podržavajuæi rat u Iraku. U sali, šou je tekao kako je i planirano. Mjuzikl Èikago je dobio šest Oskara, ukljuèujuæi nagradu za najbolji film. Dobitnika su objavili sin i otac, obojica slavni filmski glumci - Majkl i Kirk Daglas.

Èikago je takodje osvojio Oskare za kostimografiju, scenografiju, montažu i zvuk. Jedna od glumica iz tog filma, Katrin Zita Džouns je imenovana za najbolju u kategoriji sporedne ženske uloge. Bilo je i izvesnih iznenadjenja na dodeli Oskara. Nagradu za najboljeg reditelja je prema oèekivanjima, trebalo da dobiju Martin Skorsesi za film ”Bande Njujorka“ ili Rob Maršal za Èikago. Glumac Harison Ford je objavio da je pobednik amerièki reditelj poljskog porekla, Roman Polanski.

Nikol Kidman je imenovana za najbolju žensku ulogu za tumaèenje suicidne književnice Virdžinije Vulf u filmu ”Sati“. Nikol Kidman je rekla da je bila u nedoumici kad je donosila odluku da li da dodje na ceremoniju dodele Oskara. ”Pitanje je bilo zašto doæi na ceremoniju dodele Oskara kad je svet u ovakvom metežu? Zato što je umetnost važna i zato što verujete u ono što radite. Stoga želite da odate poštu tom radu i održite tradiciju,“ rekla je Nikol Kidman.

Rat u Iraku je pretio da zaseni dodelu Oskara i bio je primaran u mislima nekoliko dobitnika. Kris Kuper, inaèe imenovan za najboljeg glumca u kategoriji sporedne muške uloge u ostvarenju ”Adaptacija“ - filmu o Holivudu - bio je medju onima koji su uputili apel za mir. Reditelj Majkl Mur, jedan od dobitnika Oskara za dokumentarni film: ”Bowling for Columbine,“ iskoristio je dolazak na podijum da uputi kritiku predsedniku Bušu, izazvavši gnevni odogovor nekih iz publike:

”Živimo u doba kad imamo fiktivne izborne rezultate, kojima je izabran fiktivni predsednik. Živimo u doba kad imamo èoveka koji nas šalje u rat iz fiktivnih razloga, bez obzira da li je reè o fiktivnoj lepljivoj traci ili o fikciji narandžastog stepena opasnosti od teroristièkih napada u zemlji. Mi smo protiv ovog rata, gospodine Buš. Sram vas bilo gospodine Buš. Sram vas bilo.“

Iza scene Majlk Mur je rekao da je kao Amerikanac, jednostavno izrazio svoje gledište. Predsednik Filmske akademije, koja dodeljuje Oskare, Frenk Pirson, rekao je da je godišnja prezentacija Oskara kulturna institucija, koju smatra posebno važnom u vreme kad su amerièke vrednosti dovedene u pitanje. On je takodje poslao poruku onima koji su u Iraku:

”Želim da veèeras izrazim nešto sasvim lièno i kažem svim našim muškarcima i ženama koji su u ratu: Božjom pomoæu dovedimo vas brzo kuæi. A iraèkom narodu: neka mir bude uspostavljen brzo i živimo bez rata.“ Funkcioneri akademije kažu da je milijardu ljudi širom sveta posmatralo dodelu Oskara na televiziji.

XS
SM
MD
LG