Linkovi

Borba za glasove u Savetu bezbednosti - 2003-03-04


Funkcioneri Forin ofisa rade na svim diplomatskim kanalima da dobiju podršku èlanica Saveta bezbednosti o drugoj rezoluciji o Iraku. Tom rezolucijom, èiji su ko-sponzori Britanija, Sjedinjene Države i Španija, ukazuje se da se Irak nije lišio oružja masovnog uništenja. Savet bezbednosti bi mogao veæ iduæe nedelje da glasa o ovom pitanju i odobrenje bi moglo da otvori put za rat. Pitanje je da li æe rezzolucija biti odobrena. Devet glasova u okviru 15-èlanog Saveta bezbednosti je potrebno za odobrenje rezolucije - s tim da ni jedna stalna èlanica ne uloži veto. Od pet stalnih èlanica, jedino ko-sponzori Britanija, i Sjedinjene Države su izrazile podršku toj rezoluciji. Druge tri èlanice, Francuska, Rusija i Kina žele da produže inspekcije naoružanja Ujedinjenih nacija i ne pokazuju znake podrške novoj rezoluciji. Danas je ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov koji je u Londonu radi razgovora o Iraku sa britanskim funkcionerima, izjavio za Britanski radio da Rusija želi politièko rešenje iraèke krize i da bi mogla da uloži veto na drugu rezoluciju. Ivanov je rekao da je potrebno da se nastavi rad inspektora i pronadje politièko rešenje. On je dodao da moguænosti još postoje i da se Rusija zalaže za fleksibilnost, istakavši da bi bila greška opredeliti se za vojnu opciju, danas, kada još uvek postoje moguænosti da se stvar reši politièkim putem, uz rad inspektora. Britanija pokušava da pridobije glasove šest ne-stalnih èlanica Saveta bezbednosti - Èilea, Meksika, Pakistana, Angole, Kameruna i Gvineje. Medjutim, ni ti glasovi nisu sigurni. Viktor Balmer Tomas (Bulmer-Thomas) je šef Kraljevskog instituta za medjunarodna pitanja. On kaže da Britanija ima dobru šansu da dobije podršku od nekih, ali ne svih tih zemalja.

”Postoji izvesna moguænost uticaja kad je u pitanju Angola, bez sumnje, i to koristimo. Medjutim, to je daleko manje sluèaj kad su u pitanju Kamerun i Gvineja gde je francuski uticaj veæi. U sluèaju Èilea i Meksika naravno Sjedinjene Države imaju daleko jaèu poziciju no Britanija da ubede te dve zemlje. Pakistan je interesantan sluèaj zbog toga što je jasno da Britanija ima izvestan uticaj tamo, ali istini za volju nema mnogo toga što bi Britanija mogla da uèini, a što Sjedinjene Države veæ ne èine.“

Balmer Tomas kaže kako oèekuje da mogi od tih glasova budu na njihovoj strani do kraja. On takodje veruje da postoji šansa da Kina i Rusija mogu da promene mišljenje. Franucka je, kako on kaže, druga stvar, pošto nije verovatno da bi glasala za rezoluciju, niti da bi se uzdržala zbog svog snažnog protivljenja ratnoj opciji. Medjutim, analitièari smatraju da je stvarni razlog što se britanska vlada zalaže tako snažno za tu rezoluciju taj što je britanska javnost velikom veæinom protiv rata. Druga rezolucija bi premijeru Toniju Bleru pružila izvesnu zaštitu od kritièara kod kuæe. Popularnog gospodina Blera je na najnižem nivou od kako je došao na položaj pre šest godina. Prošle nedelje blizu 200 zakonodavaca ukljuèujuæi 122 iz njegove vladajuæe Laburistièke stranke - podržalo je predlog u parlamentu u kojem se tvrdilo da argumenti za rat nisu dokazani.

XS
SM
MD
LG