Linkovi

Izraelski vojnici ubli jedanaestogodišnju palestinsku uèenicu - 2002-12-22


Oèevici su izjavili da su izraelski vojnici otvorili vatru na palestinsku devojèicu dok se vraæala iz škole kuæi. To je èetvrta mlada žrtva izraelskih vojnika ove nedelje u pojasu Gaze. Izraelska vojna komanda nije komentarisala ta ubistva. Nekoliko sati kasnije, izraelski vojnici su ubili jednog Palestinca koji je pripucao na njih i bacio nekoliko ruènih bombi blizu strogo èuvanog jevrejskog naselja Morag. Ekstremni Demokratski front za oslobodjenje Palestine preuzeo je odgovornost za taj napad.

Izraelski vojnici su postavili barikade na glavnom putu u pojasu Gaze iz bezbednosnih razloga posle porasta napada i pretnji novim napadima. Pojas Gaze je praktièno podeljen na tri dela. Izraelska vojna komanda nije navela kako dugo æe blokada trajati. Barikade su postavljene posle prekjuèerašnjeg ubistva jednog rabina blizu bloka jevrejskih naselja Guš Katif u pojasu Gaze. Ccetrdesetogodišnjeg rabina, oca šestoro dece, ubio je iz zasede jedan Palestinac. Rabin je ubijen dok se sa svojom porodicom vozio automobilom na jedno venèanje. Ostali clanovi porodice su nepovredjeni.

U medjuvremenu, palestinska vlast je oštro osudila SAD zbog toga što su stavile veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se kritikuje Izrael. U toj rezoluciji Izrael se osudjuje zbog nedavnog ubistva tri himanitrarna radnika Ujedinjenih nacija. Dvanaest zemalja èlanica Saveta bezbednosti, medju njima i Velika Britanija, glasalo je u prilog odbijene rezolucije, dok su se dve zemlje èlanice uzdržale. Medjutim, amerièki ambasador Džon Negroponte okarakterisao je tu rezoluciju kao jednostranu. Prema procenama organizacija za zaštitu ljudskih prava i izraelske vlade, u nasiljima od septembra 2000. godine do sada izgubilo je život od hiljadu sedamsto do dve hiljade Palestinaca i šesto sedamdeset Izraelaca.

XS
SM
MD
LG