Linkovi

Obavljen rekordan broj inspekcija u jednom danu - 2002-12-14


Vojni nispektori su posetili danas rekordan broj od sedam postrojenja u potrazi za hemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem i raketama. Nije javljeno ni o kakvim incidentima. Novinska agencija Rojters je izvestila da su ekipe vojnih inspektora posetile jednu neobeleženu fabriku raketa kompanije Al Fateh u blizini Bagdada. Predstavnik te kompanije je priznao da se u toj fabrici proizvode rakete, ali samo rakete sa dometom do 150 kilometara, što odgovara rezoluciji Saveta bezbednosti UN. Vojni inspektori su pregledali mnoge dokumente kompanije Al Fateh i napravili kopije nekih kompjuterskih diskova.

Jedna inspekcijska ekipa je ponovo posetila nuklearno postrojenje al-Tuvaita, udaljeno oko dvadeset kilometara od Bagdada. U tom postrojenju je, prema zapadnim novinskim izveštajima, bio uskladišten niskokvalitetni i osiromašeni uranijum koji nije dovoljno jak da bi mogao da se upotrebi za proizvodnju nuklearnog oružja. Postrojenje al-Tuvaita je bilo obnovljeno dva puta. Prvi put - nakon što su ga razorili izraelski borbeni avioni 1981, a drugi put - nakon što su ga teško oštetile koalicione snage tokom zalivskog rata.

Jedna inspekcijska ekipa se takodje vratila danas u Centar za zarazne bolesti. Vojni inspektori nisu mogli da završe svoju misiju juèe, jer je taj centar bio zatvoren na muslimanski dan odmora. Vojni inspektori polako poveæavaju svoje prisutvo u Iraku od kako su inspekcije obnovljene pre mesec dana. U ovom trenutku, devedeset osam vojnih inspektora je veæ u Iraku.

XS
SM
MD
LG