Linkovi

Bura u Italiji oko kazne Andreotiju - 2002-11-18


”Pravosudni sistem je poludeo!“ - izjavio je italijanski premijer Silvio Berluskoni, dodavši da je presuda još jedan primer ispolitizovanog sudstva koje pokušava da prepravi italijansku istoriju. Njegove reèi osvanule su na naslovnim stranama svih italijaskih dnevnih novina. Berluskoni veæ neko vreme tvrdi da pravosudje vrvi pristrasnim sudovima koji gone samo odabrane. Premijer smatra da su sudije optereæene politièkim predrasudama prema njemu i da je neophodna hitna reforma sudstva.

Bivše Andreotijeve kolege iz Demohrišæanske stranke takodje su zapanjene zbog presude. Jedan od njih ocenio je da je presuda neverovatna i da navodi ljude sa sumnjaju u nezavisnost sudstva.

Marko Folini, lider Hrišæansko-demokratskog centra, jedne od stranaka koje saèinjavaju sadašnju koalicionu vladu, izrazio je solidarnost sa Andreotijem. ”I najveæim politièkim protivnicima Andreotija teško je da poveruju da je on naredio ubistvo,“ rekao je Folini, dodajuæi da je ta presuda dokaz da je sudski sistem okrenut naglavaèke.

Andreoti, veoma uticajni politièki lider u Italiji koji je sedam puta bio premijer, osudjen je zbog saradnje sa mafijom u organizovanju ubistva jednog novinara 1979. godine. Andreoti je oduvek tvrdio da je nevin i da je žrtva zavere politièkih protivnika i mafije koja želi da ga kazni zbog proteklih akcija protiv organizovanog kriminala. Juèerašnjom presudom preinaèena je osobadjajuæu presudu koju je prvostepeni sud doneo pre tri godine. Obrazloženje presude biæe izdato u roku od tri meseca. Andreotijevi advokati najverovatnije æe se žaliti italijasnkom vrhovnom sudu. Presuda æe biti izvršna tek kada budu iscrpljeni sve moguænosti redovnog ulaganja žalbi.

XS
SM
MD
LG