Linkovi

Kongres i rat portiv terorizma - 2002-11-15


Na sastanku sa novinarima vodja deokrata u Senatu Tom Dešl izjavio je da Bušova administracija ne èini dovoljno u suzbijanju terorizma. Te tvrdnju je potkrepio izjavom da Amerika nije uspela da uhvati Osamu bin Ladena za koga se veruje da je organizator prošlogodišnjih teroristièkih napada na Vašington i Njujork:

”Mislim da treba da se upitamo da li dobijamo rat? Nismo uhvatili bin Ladena, nismo ostvarili istinski napredak ni na kojem planu koji se tièe kljuènih elemenata Al Kaide. Njeni pripadnici i dalje prdstavljaju ogromnu pretnju, baš kao i pre godinu i po dana. Stoga se pitam, na osnovu èega možemo da tvrdimo da smo do sada ostvarili uspeh?“

Ustajuæi u odbranu Bušove administracije, portparol Bele kuæe Skot Meklelan je uzvratio da je rat protiv terorizma oduvek bio više no borba protiv jednog èoveka:

”Ostvarejumo ogroman progres: u ratu protiv terorizma uspostavljena je globalna koalicija od preko 90 zemalja koje rade na tome da se teroristi, gde god se krili, uhvate i izvedu pred lice pravde.“

Meklilan je takodje izrazio zadovoljstvo Bele kuæe usvajanjem zakonskog predloga u Predstavnièkom domu o uspostavljanju sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Medjutim, demokratski senator Tom Dešl je izrazio zabrinutost što je iz zakonske mere, koja je sada prispela na glasanje u Senatu, uklonjen pasus koji se odnosi na uspostavljanje nezavisne komisije koja bi istražila napade od 11. septembra. Senator Dešl je optužio Bušovu adminsitraciju da blokira stvaranje komisije, i da je za njeno uspostavljanje zainteresovana jedino ukoliko Bela kuæa može da odabere njene èlanove.

Porparol Meklilan je odbacio tu kritiku rekavši da je predednik Buš predan saradnji sa Kongresom kako bi se ta bkomisija formirala. Ali, njegov prioritet je, naglasio je Meklilan, da Senat usvoji zakonski predlog o stvaranju seketarijata za unutrašnju bezbednost.

XS
SM
MD
LG