Linkovi

Preti li nova blokada rada srpskog parlamenta? - 2002-11-12


Tek što je poèela odmah je i prekinuta sednica republièke skupštine na kojoj je trebalo da bude razmatran paket poreskih zakona i inicijativa za raspisivanje referenduma o državnoj samostalnosti Srbije. Protiv dnevnog reda su glasali poslanici Socijalistièke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Stranke srpskog jedinstva i Demokratske stranke Srbije, a Socijaldemokratska partija bila j uzdržana. Šef poslanièke grupe Demokratske stranke Srbije u republièkom parlamentu Dejan Mihajlov optužio je DOS da je prekršio Sporazum o deblokadi Skupštine, jer nije konsultovao tu partiju o dnevnom redu sednice što je inaèe dogovoreno sporazumom DSS–a i DOS–a.

S druge strane, šef poslanièke grupe DOS Reforma Srbije Èedomir Jovanoviæ optužio je Demokratsku stranku Srbije da je, na štetu graðana, blokirala rad republièkog parlamenta i njene poslanike da su prekršili sporazum o deblokadi rada Skupštine koji su prošle nedelje potpisali predstavnici te stranke i DOS-a.

Srpski ministar finansija Božidar Ðeliæ rekao je da je razoèaran prekidom sednice Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da bude zaokružena poreska reforma i graæani i privreda rastereæeni oko 10 milijardi dinara.

Šef poslanièke grupe Socijaldemokratske partije Nataša Milojeviæ izjavila je da poslanici te partije nisu glasali za dnevni red sednice parlamenta jer je u njega uvrštena i inicijativa o referendumu za samostalnu Srbiju i dodala da tu inicijativu trebalo mešati sa paketom poreskih zakona.

Nova sednica Skupštine Srbije zakazana je za utorak, 19. novembar.

XS
SM
MD
LG