Linkovi

Gephart odlazi sa položaja - 2002-11-08


Gephartova odluka, o kojoj su izvestili sinoæ njegovi viši pomoænici, bila je široko oèekivana. Gephart se bezuspešno kandidovao za predsednika 1988. godine. Godinu dana kasnije postao je vodja tadašnje demokratske veæine u Predstavnièkom domu. 1994., nakon što su republikanci izvojevali uverljivu izbornu pobedu i preuzeli kontrolu u Predstavnièkom domu, Gephard je postao vodja demokratske emanjine.

Mesecima se nagadjalo da æe se Gephart povuæi sa tog polozaja ukoliko demokrate ne osvoje veæinu u Predstavnièkom domu. Posle prekjuèerašnjih kongresnih izbora Gephart je ukazao u mnogim televizijskim intervujima da još nije odluèio da li æe se ponovo kandidovati za predsednika na predsednièkim izborima 2004. godine.

Gephard æe, kako je izvešteno, zvanièno saopštiti svoju odluku danas. Nije poznato da li æe se osvrnuti na svoje predsednicke aspiracije.

Dvoje demokrata u Predstavnièkog doma je izrazilo nameru da zatraži Gephardov položaj vodje demokratske manjine u Predstavnièkom domu. Prvi kandidat je Nensi Pelosi iz Kalifornije, koja je drugi po rangu demokrata u tom kongresnom domu. Drugi kandidat je Martin Frost, iz Teksasa.

Rièard Gephart je bio glavni pregovaraè sa Belom kuæom u naporima da se donese kongresna rezolucija kojom se predsednik Buš ovlašæuje da upotrebi vojnu silu protiv Iraka. Gephart je takodje bio najoštriji kritièar republikanaca da bi pred kongresne izbor ustvrdio sledeæe.

“Smatram da je pitanje za veæinu biraèa da li su u boljim životnim prilikama. Na kraju, politièka svedodzba je o onom što je postignuto. Ta svedodzba ove republikanske stranke ne može biti dobra.“

Gephart je okrivio za prekjuèerašnji izborni poraz demokrata široku popularnost predsednika Buša medju biraèima posle teroristièkih napada 11. septembra prošle godine na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG