Linkovi

Konferencija za štampu predsednika Buša - 2002-11-08


Predsednik Buš je rekao da je vreme da èlanovi obe stranke zasuku rukave, dodajuæi da je to poruka koju su poslali biraèi na dan izbora:

”Mislim da se na ove izbore može gledati kao na poruku biraèa da žele da se nešto uradi. Mislim da oni uvidjaju da su rizici visoki - rizik nemoguænosti da se nadje posao ili rizik osiguravanja bezbednosti otadžbine.“

Predsednik Buš je rekao da su izbori završeni, ali da je opasnost od terorizma još uvek prisutna:

”Najvažniji nedovršeni posao na Kapitol hilu je osnivanje jedinstvenog Sekretarijata za nacionalnu bezbednost“

Èlanovi starog Kongresa vratiæe se na posao iduæe nedelje radi kratkog postizbornog zasedanja, pre nego što Kongres u novom sastavu stupi na dužnost, u januaru. Predsednik Buš je izrazio želju da ovaj, takozvani ”kongres u ostavci,“ rašèisti prepreke koje su spreèavale da zakonski predlog o osnivanju Sekretarijata za nacionalnu bezbednost bude usvojen u Senatu. Veæina tih prepreka odnosi se na prava u radnom odnosu za one koji æe raditi u novom sekretarijatu. Ali, u dugoroènom smislu predsednik želi donošenje novih zakona za smanjenje poreza, kao i u oblasti energetike i zdravstvenih troškova za penzionere. Sva ta pitanja mogla bi biti veoma znaèajna za njegovu moguæu kampanju za reizbor. Džordž Buš, koji je 2000. godine pobedio sa veoma malom razlikom u glasovima, demantovao je da mu je cilj na ovim izborima bio da uèvrsti tu svoju pobedu i dobije odrešenije ruke. On je nastojao da umanji svoju odgovornost za dobre rezultate koje su republikanci pokazali u utorak:

”Mislim da kandidati pobedjuju na izborima zato što su dobri kandidati, a ne zato što im je predsednik sluèajno prijatelj, ali neprijatelj. Pobede su osvojene zato što su kandidati bili u stanju da ubede biraèe da mogu imati poverenja u njihov sud.“

Predsednik Buš je rekao da sada ne želi ni da razmišlja o predsednièkim izborima 2004. godine i da hoæe da se odmori od žestoke kampanje. Ali nezvanièno, njegova trka za drugi mandat veæ je poèela. Dok je agitovao za kandidate za oba doma Kongresa ili za guvernere država, predsednik je polagao osnovu za svoj rezibor uèvršæujuæi veze sa pristalicama i simpatizerima u kljuènim državama. Veæ je razmišljao i o kandidatu za potpredsednika, rekavši novinarima da - ako se bude kandidovao za još jedan mandat - kraj njega æe biti potpredsednik Dik Èejni:

”On odlièno obavlja posao. Cenim njegove savete, cenim njegovo prijateljstvo. On je izvrstan potpredsednik.“

Potpredsednik Èejni ima istoriju srèanih smetnji i nije pokazao interes za to da jednoga dana zameni predsednika Buša na položaju.

XS
SM
MD
LG