Linkovi

Ben Vorks, struènjak Istraživaèkog instituta za strateška pitanja SAD - 2002-11-05


B.V.: U Beloj kuæi, Pentagonu i Stejt departmentu se, izmedju ostalog, izražava razumevanje da je nemoguæe kontrolisati sve elemente birokratije. Taj incident još uvek nije u potpunosti rasvetljen i Jugoslavija se mora više angažovati da se ta situacija razjasni u medijima i u amerièkom Kongresu. Medjutim, neki u SAD èak smatraju da bi taj incident mogao da bude potenicijalno koristan. Informacije koje dolaze iz Beograda u velikoj meri pomažu da se stekne jasnija slika o onome šta se danas dešava u Iraku.

B.M.: Koje su to nove informacije i kako bi one mogle da budu od koristi za dalji uvid u ono što se u Iraku dogadja na vojnom planu?

B.V.: Predsednik Buš i britanski premijer Bler su ukazali na neke elemente iraèkog programa za razvoj oružja masovnog uništenja, koji nisu tajni, na šta su svi odgvorili da u tome nema nièeg novog. Medjutim, jugoslovensko - iraèka vojna poslovna transkacija je nešto sasvim novo, pošto je ona izbacila na površinu važne nove podatke, ukljuèujuæi iraèki program izgradnje krstareæih raketa. Moguæe je da bi ovo otkriæe moglo da da predsednku Bušu i premijeru Bleru daleko veæe adute u Savetu bezbednosti UN, jer bi mogli da pokažu koliko je tih programa aktivno, koji su u toku ili koji se usavršavaju. Nove informacije takodje pokazuju kako Sadam Husein finansira ilegalnu trgovinu oružjem, kako oružje doprema u Irak i koji programi su najopasniji. Kljuèno je za Jugoslaviju što su jugoslovenske vlasti i ovdašnja jugoslovenska ambasada dostavile relevantne podatke i što saradjuju sa Amerikancima, i to je jasno Beloj kuæi, Pentagonu i Državnom sekretarijatu. Izuzetno je važno da Beograd reaguje brzo da bi stvorio pozitivan imidž.

B.M.: Šta bi Jugoslavija mogla da uèini da bi razjasnila svoj stav i poboljšala saradnju sa SAD?

B.V.: Potrebno je izaæi pred medije u Evropi i SAD i obrazložiti stav Jugoslavije i njenu spremnost na saradnju. Takav potez bi bio u jasnom kontrastu sa stavom, recimo, Ukrajine, koja je takodje bila umešana u dostavu visoko kvalitetnih radara Iraku. Ukrajina nije saradjivala i zbog toga je pala u nemilost. Iz tih razloga, mislim da bi ovo - uprkos svemu - mogao da bude veoma povoljan momenat za Beograd.

XS
SM
MD
LG