Linkovi

Odjeci izbora u Turskoj - 2002-11-04


Stranka pravde i razvoja je saopštila da æe se njen Izvršni odbor sastati sutra da bi odluèio koga æe predložiti za novog premijera posle velike izborne pobede. Turske vlasti su zabranile harizmatiènom vodji te stranke, bivšem istanbulskom gradonaèelniku Redžepu Tajipu Erdoganu da bude na državnom položaju zbog toga što je 1998. godine bio osudjen za podsticanje verske mržnje. Stranka pravde i razvoja tvrdi , uprkos svom slamskom poreklu, da je moderna konzervativna stranka i da je zainteresovanija za socijalnu pravdu nego za religiju. Njen vodja Erdogan obeæao je juèe pred novinarima posle izborne pobede da æe podržati sekularni ustav Turske. No, politièki, poslovni i vojni establišment gleda na Stranku pravde i razvoja oprezno, dok neki sumnjanju da ona ima prikriveni islamski radni plan.

Profesor politièke sociologije na Univerzitetu u Ankari Dogu Ergil smatra da AKP verovatno neæe insistirati na verskim pitanjima poput dozvole ženama da nose marame u državnim nadleštvima i na univerzitetima. Prema njegovim reèima, AKP je anketirala svoje clanove pre izbora i otkrila da malo njih daje primat verskim pitanjima.

“Samo 2,8 odsto pristalica Stranke pravde i razvoja navelo je u anketi da želi sistem zasnovan na religioznim principima. Prema tome, ta stranka ne može zastupati politièki islamski kurs. Njeno vodjstvo ukazuje da poštuje religiju, ali da se neæe rukovoditi religijom u odredjivanju svoje politike“

Sa 34 odsto osvojenih glasova, i 363 mesta u parlamentu od 550 mesta AKP je prva turska stranka tokom više od decenije koja æe moæi da vlada sama, bez potrebe da formira glomaznu koaliciju. Jedina druga stranka koja je ušla u parlament je odrešito sekularna Republikanska narodna stranka koja je dobila 19 odsto glasova i 78 poslanièkih mesta. Ta stranka je veæ obeæala da æe biti - kako je naglasila -konstruktivna opozicija Stranci pravde i razvoja. AKP je dobila široki mandat za promenu stoga što su biraèi nezadovoljni politièkim establišmentom koji smatraju neefikasnim i korumpiranim . Biraèi su iskljuèili gotovo sve tradicionalne stranke iz parlamenta u najdramatiènijem preokretu u modernoj istoriji Turske. Neoprobanim pobednicima sada predstoji težak zadatak. Stranka pravde i razvoja ima malo iskustva u držanju vlasti. Jedan tužilac je hteo da je stavi van zakona. I moæna vojska æe pažljivo motriti svaki njen potez.

XS
SM
MD
LG