Linkovi

Pronadjeni dokazi o prodaji vojne opreme - 2002-10-21


Pripadnici SFORa, koji su 12. oktobra izvršili inspekciju Vazduhoplovnog zavoda «”Orao“» u Bijeljini pronašli su primjerke ugovora koji ovo preduzeæe povezuju sa neprijavljenim izvozom komponenti za sistem naoružanja, saopštio je portparol multinacionalnih snaga Iv Vanije.

«Ugovorom koji je pronaðen prilikom kontrole Vazduhoplovnog zavoda ”Orao“ narušen je Dejtonski sporazum», izjavio je Vanije ne precizirajuæi o kakvom ugovoru se radi niti s kim je sklopljen.

Prema rijeèima portparola SFOR-a pripadnic multinacionalnih snaga i dalje vrše pregled dokumentacije prikupljene tokom inspekcije zavoda ”Orao“, kada su izmeðu ostalog zaplijenjena dva kompjutera, diskete i rokovnici, a sa nalazima istrage biæe upoznato i Ministarstvo odbrane Republike Srpske i predstavnici meðunarodnih organizacija u BiH.

Portparol Ministarstva odbrane Republike Srpske Branko Trkulja izjavio je danas da ovo Ministarstvo neæe komentarisati izjave SFOR-a o rezultatima inspekcije Vazduhoplovnog zavoda "”Orao“" iz Bijeljine, dok se ne završi istraga komisije Ministarstva odbrane o navodnom kršenju embarga UN-a na izvoz vojne opreme Iraku. Trkulja je rekao da se rezultati istrage komisije Ministarstva oèekuju do kraja oktobra, kada æe biti predstavljeni nadležnim organima i javnosti RS.

Podsjetimo, ambasada Sjedinjenih amerièki država u Bosni i Hercegovini u septembru je uputila demarš Predsjedništvu BiH u kojem se upozorava da postoje indicije da odreðene firme iz oblasti namjenske vojne industrije u Republici Srpskoj krše rezoluciju UN-a o zabrani izvoza oružja i vojne opreme Iraku. A od ostalih dogaðaja koji su obilježili ovaj dan treba navesti da je predsjednica troèlanog vijeæa Osnovnog suda u Banjaluci Mirela Jagodiæ izrekla presude grupi od èetrnaest lica okrivljenih za uèešæe u nemirima 7. maja 2001. godine kada je sprijeèena ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju Ferhad-pašine džamije.

Pomenutim licima izreèene su kazne u trajanju od dva do 14 mjeseci zatvora za krivièno djelo udruživanja radi vršenja kriviènog djela. Obrazlažuæi presudu sudija Jagodiæ naglasila je da su svi okrivljeni djelovali sa umišljajem te da je to djelovanje za posljedicu imalo osim materijalne štete nanete Islamskoj zajednici, povrjeðivanje veæeg broja islamskih vjernika te smrt Murata Badiæa.

XS
SM
MD
LG