Linkovi

Djukanoviæ još nije predložio sudije - 2002-09-23


Iako su predstavnici koalicije za Jugoslaviju i LS-a uslovili Djukanoviæa da do 25. septembra predlozi sudije Ustavnog suda i zaprijetili da æe u suprotnom bojkotovati parlamentarne izbore, do ovog trenutka nema nikakvog objašnjenja zbog èega Djukanoviæ to nije uèinio. Prema nezavaniènim informacijama, crnogorski predsjednik æe svoju ustavnu obavezu najvjerovatnije obaviti sjutra, ali æe, umjesto petorice, predložiti èetvoricu sudija. Navodno, takav dogovor postignut je na relaciji DPS – SNP, uz posredovanje amerièkog ambasadora Montgomerija. Medjutim, doskorašnji sudija Ustavnog suda Crne Gore dr Blagota Mitriæ danas je upozorio kako imperativna norma nalaže da se moraju izabrati svih pet sudija, kako ne bi došlo do nove blokade rada tog organa.

Umjesto sudija, u Podgorici su danas imenovani novi vršioci dužnosti glavnih i odgovornih urednika državnih medija, shodno medjupartijskom dogovoru koalicije za Jugoslaviju i LS-a. Izbor Nataše Novoviæ u Televiziji, Milutina Tomaševiæa u Radiju i Milorada Rašovica u dnevnom listu Pobjeda, predsjednik Programskog odbora Pobjede Djordjije Radonjiæ objasnio je ovako:

“Mi smo glasali o dogovoru, o paketu, po kome je LS- pripalo urednièko mjesto u TVCG, a koaliciji za Jugoslaviju u Radiju i Pobjedi. Sasvim sigurno, da se odluke nisu donosile na taj naèin, meni je jasno za koga bih ja glasao”.

Inace, Udruženje nezavisnih elektronskih medija (UNEM) organizovalo je danas akciju poolusatnog prekida programa elektronskih medija zbog toga što je crnogorski parlament odložio primjenu reformskih medijskih zakona za 1. maj naredne godine.

XS
SM
MD
LG