Linkovi

Reagovanja arapskih zemalja - 2002-09-09


Arapske zemlje iraèko oružje za masovno uništenje ne doživljavaju kao pretnju. Mnogi Arapi zapravo veruju da ono predstavlja balans izraelskom nuklearnom i drugim vrstama oružja za masovno uništenje. Takodje, one æe pokrenuti pitanje dvostrukih standarda u pogledu amerièke politike - zašto se govori o iraèkim potencijalima, a ništa se ne govori o izraelskom nuklearnom arsenalu.

Politièki analitièar iz Kaira Abdulah El Ašal, struènjak za arapska pitanja, kaže da lideri iz regiona nemaju razloga da veruju da bi Sadam Husein upotrebio nuklearno oružje protiv jedne arapske države. Medjutim, on kaže da postoji strah da bi Amerikancima predvodjena kampanja èiji je cilj zbacivanje Sadama Huseina mogla da izazove napad Iraka na Izrael i dodaje da æe, ukoliko Izrael odgovori, doæi do reagovanja celog arapskog sveta koje ni jedna vlada neæe moæi da obuzda.

”Bojim se da bi mase u arapskim zemljama tada imale šansu da napadnu èak i vlade i da se neoèekivano ponašaju, što bi znaèilo da æe svuda u arapskom svetu zavladati opšti haos. Bojim se da bi posledice bile daleko van kontrole vlada arapskih zemalja.“

El-Ašal veruje da je isuviše kasno da SAD promene mentalitet ljudi na Bliskom Istoku, zato što, po njegovim reèima, svi veruju da Amerika samo traži izgovor da napadne Irak. On takodje dodaje, da bi Arapi podržali plan koji je nedavno izneo francuski predsednik Žak Širak, po kome bi se Iraku dao rok od tri nedelje da dozvoli potpuni povratak inspektora za naoružanje UN, koji bi imali odrešene ruke da završe svoj posao.

XS
SM
MD
LG