Linkovi

Razgovori SAD - Saudijska Arabija - 2002-08-28


“Predsednik je naglasio da nije doneo nikakvu odluku, ali da æe nastaviti savetovanja sa Saudijskom Arabijom i ostalim zemljama o koracima koje treba preduzeti na Bliskom istoku i prema Iraku. Predsednik je takoðe ponovo jasno izrazio uverenje da Sadam Husein predstavlja pretnju miru u celom svetu, kao i regionalnom miru, i da smatra da bi svet i to podruèje bili bezbedniji i bolji bez Sadama Huseina.”

Saudijska Arabija se protivi amerièkoj vojnoj akciji protiv Iraka i kaže da neæe dozvoliti amerièkim avionima da koriste njenu teritoriju za organizovanje napada. To odbijanje Saudijske Arabije izazvalo je pojavu novog niza izveštaja u amerièkim medijima u kojima se iznose gledišta da saudijsko kraljevstvo podržava terorizam. Poèetkom meseca, sedam stotina roðaka žrtava teroristièkih napada izvršenih jedanaestog septembra prošle godine, podnelo je tužbu protiv saudijske i sudanske vlade, u kojoj tvrde da su te dve zemlje pomogle u finansiranju teroristièke mreže Osame bin Ladena. Flajšer je rekao da se o toj tužbi nije razgovaralo na juèerašnjem sastanku ali da je predsednik Buš izrazio uverenje da je Saudijska Arabija privržena borbi protiv terorizma.

Nekoliko sati pre tog sastanka, u telefonskom razgovoru sa saudijskim prestolonaslednikom Abdulom, Buš je ponovo potvrdio, kako je to nazvao, ”veèno prijateljstvo“ sa Saudijskom Arabijom. O osetljivom diplomatskom pitanju Iraka, Flajšer je izneo da je predsednik Buš izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da iznese dokaze protiv Sadama Huseina :

” Svaki put kada se predsednik sastane sa prvacima drugih zemalja, i povede se reè o Iraku, predsednik smatra da je to prilika za konstruktivnu razmenu ideja. On pažljivo sluša mišljenja o tome kako rešiti pitanje Iraka. Od njih èuje da se slažu sa njim da Sadam Husein predstavlja pretnju. Ali onda im predsednik iznosi svoje mišljenje zašto bi svet bio bolji bez Sadama Huseina.”

Flajšer je dodao da je predsednik Buš takoðe zatražio od Saudijske Arabije da pomogne u rešenju starateljstva nad decom otetom iz Sjedinjenih Država. Amerièki Državni sekretarijat je saopštio da saudijski sudovi skoro uvek staju na stranu saudijskih oèeva kada razmatraju sluèajeve starateljstva nad decom èije majke nisu iz Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG