Linkovi

Borba protiv korporacijskih malverzacija u SAD - 2002-08-27


Amerièka javnost je bombardovana novostima da su se najviši funkcioneri Enrona i WorldComa obogatili, dok su službenici nižeg ranga izgubili svoje penzijske uštedjevine pa i èak i svoja radna mesta.

U februaru kad su najviši izvršni direktori Enrona odbili da odgovaraju na pitanja èlanova Kongresa, neki su interpretirali njihovu æutnju kao priznanje krivice, ali su rekli da su male šanse da æe prekršioci otiæi u zatvor. Medjutim, u skorije vreme bilo je znakova da se stvari menjaju. 24. prošlog meseca, vlasnici propale kablovske TV kompanije Adelphia u Pensilvaniji uhapšeni su i optuženi za prevaru. Nedelju dana nakon toga vodeæi finansijski funkcioner kompanije WorldCom (Scott Sullivan - Skot Saliven) i njegov zamenik su u lisicama dovedeni u jedan sud u Njujorku i takodje optuženi za prevaru.

Prošle nedelje, 21. avgusta, jedan od kljuènih bivših izvršnih direktora Enrona, Michael Kopper, izjavio je da se oseæa krivim pred sudom u Hjustonu, gde je optužen za pranje novca i prevaru. Kopper je dao izjavu koja tereti njegovog šefa, glavnog finansijskog direktora Andrewa Fastowa (Endrua Festova), u vezi sa kompleksnom mrežom ilegalnih aktivnosti koja je obogatila korporacijske lidere, a osiromašila vlasnike deonica. U novinskim izveštajima je reèeno da vladini tužioci prikupljaju dokaze za krivièno gonjenje bivših izvršnih direktora Enrona i WorldCom-a.

Protiv tih pojedinaca, Jeffrey-a Skillinga (Džefrija Skilinga) i Kennetha Laya (Keneta Leja) iz Enrona, i Bernarda Ebbersa (Bernarda Ebersa) iz WorldCom-a, još nisu podignute optužnice. Oni i dalje vode ekstravagantni život, mada je njihova poslovna reputacija uništena. U govoru prošle nedelje u Kaliforniji, predsednik Buš je izrazio oduševljenje što je protiv pomenutih korporacijskih lidera podignuta optužnica. ”Tako se stvar razvija. Ne možemo da dopustimo malom broju - naglašavam malom broju ljudi - da odredjuju pravila ponašanja za mnoge poštene gradjane naše zemlje, koji se brinu za vlasnike akcija svojih kompanija, koji su dobri prema svojim zaposlenima i koji govore istinu.“

Energetska kompanija ENRON, sa sedištem u Hjustonu, i dalje funkcioniše mada je tražila zaštitu od poverilaca proglasivši bankrotstvo. Pošto bivši izvršni direktor ENRON-a Kopper (Koper) sada saradjuje sa istražiteljima, struènjaci kažu da je samo pitanje vremena kada æe drugi biti optuženi. Sadašnji izvršni direktor ENRON-a Stephen Cooper (Stiven Kuper), u potpunosti podržava vladinu kriviènu istragu:

”Mislim da je ovo prvi korak u ovim istragama u kojima naša kompanija mesecima saradjuje. Mislim da je to dobar prvi korak i nadam se da æe to biti dobra stvar ukoliko i drugi budu pozvani na odgovornost za propast kompanije.“ U ovom trenutku jedino je sigurno da je stalan rast cena akcija bio od kljuène važnosti za stalnu ekspanziju koja je bila karakteristièna za Enron i WorldCom. Obe kompanije su vrednost svojih akcija koristile kao novac za finansiranje kupovine drugih, manjih kompanija. S obzirom da su cene akcija tokom èitave 2001. godine bile u stalnom previranju, posebno nakon napada 11. septembra, finansijski funkcioneri su bili pod velikim pritiskom da zanemaruju pravila i održe cene akcija. Medjutim, te šeme nisu uspele, cene akcija su pale i kompanije su bakrotirale - Enron u decembru 2001. godine, WorldCom u junu 2002.

XS
SM
MD
LG