Linkovi

Poèeo ”Samit zemlje“ - 2002-08-26


Sastanak na vrhu organizovan pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija održava se deset godina nakon prvog Samita zemlje održanog u Rio de Ženeiru. Delegati u Johanesburgu pokušavaju da se dogovore oko konkretnih, merljivih koraka kojim bi se zadovoljila potreba održivog razvoja u svetu i ujedno zaštitila prirodna okolina. Najvažnija pitanja o kojima se raspravlja su naèin korišæenja energije i vode, zaštita biljnog i životinjskog sveta, suzbijanje siromaštva, poljoprivreda i zadravstvena zaštita. Globalna ljudska zajednica zasnovana na bogatstvu malobrojnih i siromaštvu mnogobrojnih -- nije održiva, rekao je u svom uvodnom izlaganju predsednik Južnoafrièke Republike, Tabo Mbeki:

“Narodi sveta oèekuju da æe na ovom samitu -- na kraju decenije ispunjene nadom -- biti usvojen praktièan program za ostvarenje sna o održivom razvoju i o uspostavljanju novog globalnog društva koje bi odlikovali humanost i briga za èoveka.”

Kao lider zemlje domaæina, Mbeki takoðe predsedava samitom. Generalni sekretar skupa je predstavnik Ujedinjenih nacija, Nitin Desai, koji smatra da je malo šta ostvareno od visokih ciljeva usvojenih na samitu u Rio de Žaneiru. “Donekle su poboljšani socijalni uslovi, i pojaèani zakoni o zaštiti prirodne sredine. Meðutim, ukupno stanje je veoma slabo. Neæu ponavljati celu listu, ali i dalje postoje siromaštvo i loša zdravstvena zaštita. Takoðe nije zaustavljeno dalje ekološko narušavanje tla, vode i šuma.”

Šef ekološkog programa Ujedinjenih nacija, Klaus Tepfer je prilikom otvaranja samita rekao da nikada nije bilo važnije da se pokažu rezultati. “Sve su èešæe elementarne nepogode kao što je suša na jugu Afrike, koja je izazvala najgoru krizu u snabdevanju hranom u poslednjih deset godina i koja ugrožava 13 miliona ljudi”, rekao je Tepfer, ukazujuæi takoðe na nedavne poplave u Evropi i Aziji, koje su -- kako je rekao -- “teško pogodile živote stotina hiljada ljudi”. Više nego ikada je potrebno globalno delovanje, smatra šef ekološkog programa UN-a. ... Uèesnici samita u Johanseburgu, razmatraju nekoliko kljuènih tema kao što su globalizacija i trgovina. Smanjuje se jaz izmeðu razvijenih i nerazvijenih zemalja u tom pogledu -- navode funkcioneri Ujedinjenih nacija i Južnoafrièke Republike, dok ekološki aktivisti kažu da æe nastaviti svoju borbu za zaštitu prirode. Na samitu æe uèestvovati preko 100 šefova država i vlada. Meðutim, lider o kojem se najviše govori -- amerièki predsednik Džordž Buš -- neæe biti prisutan. Funkcioneri Ujedinjenih nacija umanjuju znaèaj Bušovog odsustvovanja, istièuæi da æe amerièka delegacija na samitu biti u potpunosti angažovana.

XS
SM
MD
LG