Linkovi

Polemike oko Ustavne povelje - 2002-08-21


Rezultati tih razgovora trebalo bi da budu poznati sutra, kada u Beograd stiže izaslanik komesara Evropske unije Havijera Solane. Lideri srpske vladajuæe koalicije sinoæ su usaglasili radni tekst u kojem su rešena neka sporna pitanja Ustavne povelje. Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Miæunoviæ izjavio je da su predstvnici srpske i crnogorske vlade, a zatim i Predsedništvo DOS–a, usaglasili stavove oko državljanstva i imovine, a kao preostala sporna pitanja naveo pitanje sudova.

”Drugi problem je skupština, gde je stav Predsedništva DOS–a da se traže direktni izbori, treæa stvar je šta se dešava sa saveznom skupštinom, da li proklamuje ili usvaja ustavnu povelju, i tu je stav da taj akt usvaja prostom veæinom, i èetvrto pitanje koje treba da se precizira je ko èuva granice te buduæe države,“ rekao je Miæunoviæ.

Miæunoviæ je rekao da je dobrodošao svako ko hoæe da pregovara, ukoliko to što radi donosi rezultate, ali da treba da se zna da vlade ne mogu da zamene parlamente.

I predsednik Nove Srbije i kandidat te stranke za predsednika Srbije Velimir Iliæ, smatra da je bilo koja tema vezana za Ustav stvar Skupštine, a ne vlade i ocenjuje nedopustivim da vlade Srbije i Crne Gore uèestvuju u pisanju Ustavne povelje.

Demohrišæanska stranka Srbije istièe da nacrt Ustavne povelje, koju je usvojilo Predsedništvo DOS-a, sadrži 80 odsto predloga koje je ta partija veæ ponudila u svom predlogu Ugovora izmeðu samostalnih država Srbije i Crne Gore i da se faktièki radi o buduæoj državnoj zajednici koja predstavlja savez suverenih država, mada se taj termin ne koristi u nacrtu Ustavne povelje.

Kopredsedavajuæi Ustavne komisije i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Dragan Joèiæ smatra lažnom dilemu da èlanovi Ustavne komisije ne mogu da se usaglase. ”Suština problema je da li Ðukanoviæ hoæe zajednièku državu ili je neæe, a po sadašnjem ponašanju njegovih èlanova u Ustavnoj komisiji, Ðukanoviæ i DPS neæe takvu državu i u tome mu pomaže Vlada Srbije,“ ocenio je Joèiæ.

XS
SM
MD
LG