Linkovi

Unutrašnja politika u svetlu dogadjaja na Bliskom istoku - 2002-08-21


Demokrata Sintija MekKini poznata je po svom neuvijenom stilu u nastupima u Kongresu, ali ovi izbori oznaèili su kraj njenog èlanstva u Predstavnièkom domu. Nju je na juèerašnjim izborima porazila takodje demokrata Deniz Madžet, koja je kao i MekKini crnkinja. Njihova kampanja bila je jako zaèinjena izraelsko-palestinskim konfliktom. Predstavnica Sintija MekKini branila je arapska gledišta pa je dobar deo novèanih priloga za njenu kampanju dolazio od Amerikanaca arapskog porekla, koji žive van okruga Džordžije koji je predstavljala u Kongresu. Deniz Madžet prikupila je skoro dva puta više novca od svoje protivnice, uglavnom od jevrejsko-amerièkih grupa širom zemlje. Madžet je odbacila gledišta kritièara da možda nije trebalo da se oslanja na novèane priloge van svoje države:

”Neæu se izvinjavati što sam prihvatala priloge od ljudi koji smatraju da je ovo važna trka, sa implikacijama širim od lokalnih. Ja sam kandidat zbog koga æe biti ponosni što su me podržavali.“

Predizborni štab Deniz Madžet pokretao je pitanja zbog nekih priloga od strane arapskih grupa namenjenih kampanji predstavnice MekKini, tvrdeæi da su neke od tih grupa možda povezane sa teroristièkim organizacijama. Ona kaže da su svi prilozi bili legalni. Inaèe, Sintiju MekKini su prošle godine kritikovali i republikanci i njene demokrate kada je iznela gledište da je predsednik Buš unapred znao za teroristièke napade izvršene 11. septembra. Ali tokom svoje kampanje ona je odbila da ublaži svoju retoriku:

”Nisam bila izabrana zato da èuvam tajne kada stignem u Vašington. Nisam bila izabrana zato da æutim, da sedim i ništa ne prièam.“

Posle juèerašnjih primarnih izbora Deniz Madžet je sada favorit za izbore za Kongres koji æe se održati u novembru. U medjuvremenu, na drugim primarnim izborima u Džordžiji, kongresmena Boba Bara porazio je takodje republikanac Džon Linder. Kongresmen Bar je jedan od najglasnijih konzervativaca u Kongresu, i bio je jedan od vodeæih protivnika bivšeg predsednika Bila Klintona. Bar i Linder bili su primorani da se kandiduju jedan protiv drugog kada je zakonodavno telo države Džordžije, kojim dominiraju demokrate, reorganizovalo izborne okruge u toj državi.

XS
SM
MD
LG