Linkovi

Do kraja nedelje biæe poznata konaèna lista predsednièkih kandidata - 2002-08-20


Funkcioner Demohrišæanske stranke Srbije Nada Kostiæ povukla je kandidaturu za predsednika Srbije uz ocenu da je prioritet te stranke kohezija DOS-a i da Demohrišæanska stranka Srbije ne želi da uèini ništa što bi narušilo strateški pravac reformi, evropeizaciju i modernizaciju Srbije. ”Više puta sam veæ iznela svoj stav da æu se povuæi ukoliko Predsedništvo DOS–a bude odluèilo da podrži jednog kandidat i ta moja odluka ni jednog trenutka nije bila dovedena u pitanje,“ rekla je Nada Kostiæ.

Do kraja nedelje Koalicija DAN doneæe odluku da li æe na pedsednièkim izborima imati svog kandidata. Kopredsednik te koalicije Nebojša Èoviæ kaže da prema važeæoj odluci DAN treba da ima svog predsednièkog kandidata, a da æe ta odluka biti preispitana tokom ove nedelje. Sa novinarima je razgovarao i predsednièki kandidat grupe graðana Miroljub Labus i rekao da æe se, ako bude izabran, truditi da Vlada Srbije sklopi socijalni ugovor sa sindikatima na najmanje tri godine kako bi svi podjednako podneli teret reformi. ”Kada budem izabran za predsednika, to æe biti znak da je Srbija spremna da nastavi zapoèete reforme,“ rekao je Labus.

A predsednièki kandidat Stranke srpskog jedinstva Borislav Peleviæ ocenio je da reformi nema i da su se sve državne insitucije stavile u službu Labusove predizborne kampanje, ali on se nada da srpski narod ovog puta neæe biti naivan i neæe nasesti na trenutno pojeftinjenje ulja i poveæanje penzija.

Pored predsednièkih izbora politièki lideri uveliko raspravljaju i o Ustavnoj povelji buduæe državne zajednice Srbije i Crne Gore. Tom temom bavi se veèeras i Predsedništvo DOS–a a pred sastanak lidera vladajuæe koalicije u Beogradu se mogla èuti i informacija da æe Povelju posle neuspešnog rada Ustavne komisije napisati vlade Srbije i Crne Gore.

Potpredsednik Savezne vlade i jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma Miroljub Labus potvrdio je postojanje izvesnog napretka u pregovorima oko pisanja Ustavne povelje i upozorio da je Ustavna komisija jedina ovlašæena da napiše Povelju buduæe zajednièke države. ”Ne želim, kao potpisnik Beogradskog sporazuma, da uèestvujem u pisanju nekog novog ustava, to je protivno demokratskim principima a skupštinska Komisija mora da naðe rešenje,“ rekao je Labus.

Èlan Ustavne komisije Dragor Hiber oèekuje da Komisija uskoro dobije novi predlog Povelje usaglašen izmeðu vlada Srbije i Crne Gore koji treba da predstavlja pokušaj kompromisnog rešenja za sporna pitanja buduæe državne zajednice Srbije i Crne Gore. I Hiber je mišljenja da Povelju na usvajanje parlamentima može da ponudi samo Ustavna komisija, a dve vlade mogu da daju svoj doprinos radu Komisije.

XS
SM
MD
LG