Linkovi

Amerièka politika prema Bliskom istoku - 2002-08-20


Jedna od èlanova Predstavnièkog doma koji predstavljaju državu Džordžiju, Sintija MekKini, poznata je po tome što èesto ustaje u odbranu arapskih gledišta u Kongresu, pa je dobar deo priloga za ovu kampanju dobila od Amerikanaca arapskog porekla. Medjutim, èlanica njene Demokratske stranke, Deniz Madžet, pripremila je neoèekivano snažnu kampanju, zahvaljujuæi u velikoj meri prilozima amerièkih Jevreja od preko milion dolara, skoro dvostruko više od priloga koje je prikupila MekKini. Kampanja za primarne kongresne izbore izmedju ove dve crnkinje postala je surogat borbe izmedju arapskih i jevrejskih organizacija u Americi i snažno je bila prisutna u njihovoj nedavnoj debati. Madžet je kritikovala MekKini da je primila priloge od nekih arapskih organizacija koje su trenutno pod istragom zbog moguæih veza sa teroristièkim grupama:

”Jedanaestog septembra, dok je ostali svet sa užasom posmatrao tragediju koja se odvijala u našoj zemlji, vi ste brojali pare koje ste primili od nekih ljudi imenovanih kao arapski teroristi. Kako to objašnjavate?“

Mi ne pravimo rasne stereotipe od naših davalaca priloga - odgovorila je MekKini. Ona je dodala da su svi prilozi koje je dobila bili legalni i da medju njima ima priloga uglednih arapsko-amerièkih lekara i pravnika van države Džordžije. Ali Sintija MekKini je u nevoljama delimièno i zbog nekih kontroverznih izjava koje je dala posle prošlogodišnjih teroristièkih napada. Jednom prilikom ona je iznela gledište da je predsednik Buš zanemario upozorenja na moguæe napade zato što bi rat protiv terorizma bio dobar za poslovne firme sa kojima je porodica Buš povezana. To je izazvalo snažne kritike, ne samo republikanaca veæ i nekolicine demokrata. Ovo je druga kampanja za mesto u Kongresu ove godine u kojoj je glavno pitanje arapsko-izraelski konflikt. U junu, biznismen Artur Dejvis porazio je kongresmena Erla Hilarda i demokratskim primarnim izborima u Alabami. Dejvisa su bogato finansirale proizraelske grupe dok su kongresmena Hilarda podržavale organizacije Amerikanaca arapskog porekla.

XS
SM
MD
LG