Linkovi

Palestinske snage bezbednosti dobijaju novu opremu - 2002-08-20


Jedan visoki palestinski funkcioner je izjavio da æe iduæe nedelje eksperti iz Egipta i Jordana posetiti palestinske teritorije da bi poèeli intenzivnu obuku radi obnove palestinskih bezbednosnih snaga. Obuka, koja æe, kako se oèekuje, trajati dva meseca, poèeæe u Jerihonu i biæe održana širom palestinskih teritorija, kako se postepeno izraelska armija bude povlaèila. Oèekuje se da æe nekoliko hiljada pripadnika bezbednosnih snaga biti obuèeno i dobiti oružje i drugu opremu.

Izrael i Palestinci su u nedelju postigli sporazum o postepenom povlaèenju sa palestinskih teritorija, ukoliko Palestinci budu mogli da održe bezbednost i sprovedu oštre mere protiv militanata. Izraelske trupe su se juèe povukle iz Vitlejema sa zapadne obale, kao prvi korak u tom pravcu. Palestinski ambasador u Egiptu, Mohamed Sobeih, rekao je za Glas Amerike da se veæ nekoliko nedelja vode tajni razgovori izmedju egipatskih, jordanskih i palestinskih snaga bezbednosti. On je rekao da palestinsko bezbednosno osoblje stièe obuku u Egiptu, Jordanu i u Evropi. Sobeih je ukazao da je obuka deo sporazuma, koji je izradjen u saradnji sa izraelskim ministrom odbrane, a nadziru ga SAD. On je naveo da su izraelske snage uništile infrastrukuru palestinskih bezbednosnih snaga.

“Nastojimo da primenimo sporazum sa ministrom odbrane Izraela, tako da palestinska nacionalna garda preuzme svoju odgovornost. Moramo pomoæi Egiptu i Jordanu da obuèi ljude da im pomognu i da ih opreme pošto je najveæi broj pripadnika Nacionalne garde i bezbednosnih snaga potpuno uništen, kao i njihova oprema.”

Sobeih je rekao da je rešenje bezbednosnih problema širom palestinskih teritorija jedan od koraka koji se moraju preduzeti da bi se pronašlo mirovno rešenje sa Izraelom i da bi se pristupilo formiranju palestinske države. Sobeih je rekao da Egipat i Jordan snose izdatke za obuku , ukljuèujuæi i potrebnu opremu.

XS
SM
MD
LG