Linkovi

Podrška ukljuèivanju vlada raste - 2002-08-19


Nakon juèerasnjeg pozitivnog stava SNP i NS prema ideji da se i republièke vlade ukljuèe u proces izrade ustavne povelje, koordinator crnogorske delegacije u Komisiji Dragan Kujoviæ, danas je rekao: “Taj pozitivni odnos prema predlogu da vlade rade na ovom poslu, ja razumijem kao racionalno vidjenje ovog pitanja. Bez obzira da li se radi o približavanju, promjeni poltièkog kurs ili ne, meni to djeluje trezveno, tim prije što nas iskustvo oko rješavanja ekonomskih pitanja uèi da to mogu da urade dvije vlade” S druge strane, predsjednik SNS Božidar Bojoviæ, takvu ideju ocijenio je neprihvatljivom:

“Vlada Crne Gore nema legitimitet, odnosno, ona je u ostavci i ona nema podršku parlamentarne veæine, odnosno Skupštine. Drugo, vlada Srbije, izlaskom DSS iz nje, izgubila je izborni legitimitet, jer je DSS ta koja je faktièki donijela izbornu pobjedu DOS-u. Ali, ovdje se nešto drugo valja, da se prenošenjem na vlade Srbije i Crne Gore sa ustavne komisije, izbjegne uloga i uèešæe predstavnika savezne drzave. E, to je ona igra koja u svemu ovome nosi i veliki rizik”.

Èlan crnogorske delegacije Miodrag Vukoviæ danas je rekao da još nije sigurno hoæe li se sastati potpisnici Beogradskog sporazuma kako bi dovršili tekst ustavne povelje. On je, medjutim, racionalnom oznaèio ideju da vlade dvije republike sastave ustavnu povelju po modelu ekonomskog uredjenja odnosa dvije republike.

Dodajmo da je i danas zasjedala skupštinska radna grupa za izradu izborne i medijske regulative, ali ni jedno od spornih pitanja nije razjašnjeno. Današnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici OEBS-a i Savjeta Evrope koji æe u Podgoricu stiæi sjutra.

XS
SM
MD
LG