Linkovi

SAD pozivaju Makedoniju da održi slobodne izbore - 2002-08-14


Ohridski mirovni sporazum je odmakao zemlju od ivice graðanskog rata i postavio temelj podele vlasti izmeðu Makedonaca i Albanaca. Meðutim, politièka zategnutost i povremeno nasilje se nastavljaju i amerièki Državni sekretarijat je jasno izrazio nadu da æe skupštinski izbori 15. iduæeg meseca povesti zemlju put veæe politièke stabilnosti. Više od 3000 kandidata iz tridesetak politièkih partija æe se nadmetati za 120 mesta u Sobranju. Prošli izbori u Makedoniji su bili poremeæeni optužbama za prevaru i uznemiravanje biraèa. Na juèerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare, portparol Državnog sekretarijata Filip Riker je ukazao da æe izbori iduæeg meseca biti kljuè za buduænost zemlje i da æe biti pomno praæeni iz inostranstva.

“Predstojeæi demokratski izbori u Makedoniji moraju da posluže za uèvršæenje onoga što je postignuto tokom protekle godine. Svet æe posmatrati kako ih Makedonija sprovodi. Oèekujemo da makedonski lideri obezbede da izbori budu pošteni, bez nasilja, u skladu sa meðunarodnim normama i da prihvate rezultate.”

Portparol Riker je odao priznanje makedonskom predsedniku Borisu Trajkovskom i drugim zvaniènicima za - kako se izrazio - “znatan” napredak u sprovoðenju obaveza preuzetih Ohridskim sporazumom, kojim su albanskoj zajednici data veæa prava u nacionalnoj politici i predviðeno razoružavanje albanskih buntovnika pod nadzorom NATO-a. Filip Riker je istakao da Makedonci imaju mnogo razloga da budu ponosni na - kako je doslovno rekao - “smele” odluke koje su dovele do smanjenja zategnutosti, izgradnje mostova izmeðu nacionalnih zajednica i jaèanje okvira graðanskog društva. Portparol Dražvnog sekretarijata je zakljuèio da æe Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici nastaviti da stoje uz Makedoniju i podržavaju mir i privrednu obnovu.

XS
SM
MD
LG