Linkovi

Kuvajæanima stiže poseta od kuæe - 2002-08-13


Delegacija od tri funkcionera službe bezbednosti nosi sa sobom, izmedju ostalog, pisma, obuæu, snimljene poruke, knjige, èak i orahe od rodjaka 12-torice kuvajtskih državljana. Kuvajtski funkcioneri kažu da æe bezbednosni funkcioneri identifikovati i saslušati uhapšene i da æe biti obavešteni o amerièkoj istrazi.

Rodjaci kažu da uhapšeni nisu pripadnici teroristièke mreze Osame bin Ladena i ukazuju da su bili angažovani na humanitarnom radu u Avganistanu, kada su bili uhapšeni. Predsednik Buš je optužio Al Kaidu da je odgovorna za teroristièke napade 11-tog septembra prošle godine. Èlanovi porodica uhapšenih su podneli žalbu amerièkom sudu u Vašingtonu da budu oslobodjeni ili da im se da pristup advokatima, ali je njihova žalba odbijena.

Amerièka vlada tvrdi da su uhapšeni neprijateljski borci i da kao takvi nemaju ta prava. Kuvajt je èekao nekoliko meseci da bi dobio amerièku dozvolu za slanje delegacije. Funkcioneri Jemena, Bahreina, Španije, Danske i Francuske, kao i nekoliko drugih zemalja, veæ su posetili svoje uhapšene državljane u bazi u zalivu Gvantanamo.

XS
SM
MD
LG