Linkovi

Sporo usaglašavanje oko Ustavne povelje - 2002-08-06


Predsedavajuæi današnje sednice, inaèe predstavnik crnogorske Demokratske partije socijalista Miodrag Vukoviæ, izjavio je da je Potkomisija usaglasila rešenje da buduæa državna zajednica bude meðunarodni pravni subjekt i time prihvatila zahtev Evropske unije. Vukoviæ kaže da je još dogovoreno da državnu zajednicu èine država Srbija i država Crna Gora kao èlanice, zatim da u državnoj zajednici nema treæeg interesa, kao i kakvi æe biti oblici njenog predstavljanja u svetu.

Vukoviæ je rekao da meðu èlanovima ustavne potkomisije nije bilo saglasnosti oko definicije teritorije, granica i zastave buduæe države i naglasio da ga ne bi iznenadilo da potkomisija obavesti Ustavnu komisiju da nije u stanju da saèini tekst Povelje bez alternativnih rešenja. Drugi èlan potkomisije, inaèe predstavnik Demokratske stranke Srbije Dragan Joèiæ, smatra da æe biti usvojen jedan tekst Ustavne povelje sa alternativama, koji æe zatim biti predat potpisnicima Beogradskog sporazuma, mada tvrdi da neæe biti naðena rešenja oko krucijalnih stvari.

Rad na Ustavnoj povelji postaje srpskoj javnosti manje važna tema kako se približavaju predsednièki izbori. Iako je bilo najavljeno da æe koalicija DAN ovih dana saopštiti odluku o svom predsednièkom kandidatu, potpredsednica Demokratske alternative Nada Kolundžija izjavila je da æe ta partija zajedno sa Novom demokratijom i Demokratskim centrom o kandidatu odluèivati tek pošto se izjasne Predsedništvo DOS–a i Demokratska stranka Srbije. ”Ima još puno nepoznanica oko predsednièkih izbora i mi sa odlukom neæemo da žurimo dok bar veæina tih nepoznanica ne postane poznata,“ rekla je Kolundžija.

Kopredsednik Socijaldemokratske partije Žarko Koraæ ocenio je da u ovom trenutku vanredni parlamentarni izbori u Srbiji nisu neophodni jer ne bi doneli znaèajne promene na politièkoj sceni. ”Predstojeæi predsednièki izbori poslužiæe kao sredstvo za umirivanje tenzija u politièkom životu i ponovio da æe njegova stranka podržati kandidata grupe graðana Miroljuba Labusa. Smatramo da gospodin Labus predstavlja program promena koji po našem mišljenju nema alternativu,“ rekao je Koraæ ocenjujuæi èudnim da pojedini predsednièki kandidati nisu ponudili nikakav program razvoja i buduænosti Srbije i pitajuæi se kakav je to predsednik kad nema program za narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG