Linkovi

Gruzija obeæava obraèun sa teroristima - 2002-08-05


Predsednik Ševarnadze je èvrst u svojoj odluci da upotrebi sva vojna sredstva u klisuri Panksi, na granici sa Èeèenijom, jer bi, kako je naglasio, nedužni civili mogli nepotrebno da stradaju. Meðutim predsednik Ševarnadze, koji je ranije odbijao da prizna da u klisuri Panksi ima problema, tekoðe je rekao da æe njegova zemlja izruèiti sve uhapšene za koje se ustanovi da su kriminalci ili teroristi.

Gruzijski predsednik traži da Rusija prvo iznese uverljive dokaze o tome da su uhapšeni poèinili ozbiljane zloèine. Ruski predsednik Vladimir Putin je oštrim tonom zatražio od Gruzije da izruèi sedam naoružanih Èeèena koje su gruzijske snage ovog vikenda, uhapsile u blizini granice. Obraæajuæi se liderima ruskog parlamenta, Putin je pozdravio najavu gruzijskog kolege sa dozom uzdržanosti.

Predsednik Putin je rekao da je Rusija i ranije dobijala gruzijske ponude za saradnju, ali da æe ozbiljnost najnovije ponude, po njegovim reèima, proceniti zavisno od toga kojom æe brzinom uhapšeni iz Gruzije biti prebaèeni u moskovski zatvor Lefortovo. Prošle nedelje ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov optužio je Gruziju da se ne pridržava svojih obaveza u borbi protiv terorizma i ukazao da bi se Rusija mogla obratiti meðunarodnoj zajednici da preduzme akciju ukoliko Gruzija ne primeni oštre mere protiv pobunjenika. S druge strane, predsednik Ševarnadze delimièno optužuje Rusiju za napetost u klisuri Pankisi, ukazujuæi da pobunjenici iz Èeèenije zbog borbi sa ruskim trupama prelaze u Gruziju.

Amerièki zvaniènici su veæ duže vremena izjavljivali da se borci povezani sa teroristièkom mrežom Al Kaide kriju u gruzijskoj klisuri Panksi odakle planiraju teroristièke operacije. Na poziv Gruzije, amerièki vojni instruktori obuèavaju sada gruzijske vojnike za borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG