Linkovi

Ustavna povelja gotova do poèetka septembra - 2002-08-01


Èlan Komisije za izradu Povelje i predsednik Veæa graðana jugoslovenskog parlamenta Dragoljub Miæunoviæ precizirao je dvanaesti avgust kao dan kada æe Ustavna komisija imati definitivn tekst Povelje i odbacio moguænost da se pred poslanicima naðe tekst Povelje sa alternativnim rešenjima. Predsedavajuæi današnjeg sastanka Ustavne komisije Dragan Kujoviæ rekao je da je razmatrano i usvojeno preambula Ustavne povelje, osnovne odredbe, ekonomska oblast, vojska, završne odredbe i aneksi predloženi od jednog broja èlanova Ustavne komisije. Prema tome, Komisija je danas završila sa naèelnim tekstom radne verzije Ustavne povelje koja sadrži dva paralelna predloga koja se razlikuju i o kojima æe biti nastavljen razgovor radi njihovog usaglašavanja, rekao je Kujoviæ. I dok se mukotrpno sastavlja Ustavna povelja, Demohrišæanska stranka Srbije predstavila je svoj predlog Ugovora o buduæim odnosima Srbije i Crne Gore koji se zasniva na savezu dve samostalne države i koji æe uskoro biti poslat na razmatranje srpskoj i crnogorskoj strani, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i Savetu Evrope. Lider Demohrišæanske stranke Srbije Vladan Batiæ tim povodom kaže da je veæ imao kontakte sa odreðenim zvaniènicima iz Crne Gore kod kojih je ova opcija naišla na razumevanje. A videæemo i reakcije zvaniènika Evropske unije kojima, èini mi se, treba sugestija kako da izaðu iz krize u koju je zapala Ustavna komisija, rekao je Batiæ.

Nacrt Ugovora predviða da buduæi savez dve samostalne države Srbije i Crne Gore ima zajednièke nadležnosti u oblastima spoljne politike, odbrane, unutrašnje i spoljne ekonomske politike, civilnim pitanjima i usaglašavanju pravnih sistema, u nauci, tehnologiji i vazdušnom saobraæaju.

A kad je u pitanju drumski saobraæaj predstavnici vlada Jugoslavije i Srbije potpisali su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovor o zajmu vrednom 76 miliona evra za obnovu 490 kilometara na važnijim putevima u Srbiji. Posle potpisivanja sporazuma potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus saopštio je da su uslovi – zajam na 15 godina sa èetiri godine poèeka i kamatom od 4,5 odsto, što je veoma povoljno.

Direktor odeljenja za Jugoslaviju Evropske banke Henri Rasel istakao je da ovaj zajam donosi i obavezu Evropske banke prema Jugoslaviji od preko 350 miliona evra i dodao da je ovo najveæi i najbrži rast u obavezama koje je Banka imala u bilo kojoj zemlji u poslednjih 12 godina. Istovremeno, potpisan je i dokument o bespovratnoj pomoæi od pola miliona dolara koju je amerièka vlada preko svoje Agencije za razvoj i trgovinu uputila srpskom Ministarstvu za saobraæaj i Direkciji za puteve za izradu petogodišnjeg plana obnove puteva.

XS
SM
MD
LG