Linkovi

Buš o ekonomiji - 2002-07-22


Bela kuæa ima dva prilaza problemu previranja na berzi: s jedne strane naglašava jaku privredu, a s druge nastavlja da se zalaže za reformu velikog biznisa. Zbog niza skandala izazvanih lažiranjem raèunovodstvenih knjiga velikih korporacija, poljuljano je poverenje amerièke javnosti u berzu što je dovelo do nesvakidašnje kombinacije-- amerièka privreda beleži rast, dok vrednost akcija postojano opada. U razgovoru sa novinarima tokom obilaska jedne laboratorije nadomak Èikaga u kojoj se istražuje tehnologija za borbu protiv terorizma, predsednik Buš je rekao da bi investitori trebalo da ostave po strani zabrinutost jer je opšti uèinak amerièke privrede pozitivan, dok æe vrednost akcija -- kako on smatra -- kad-tad poèeti da raste:

”Znam da je privreda, osnova za rast, u dobrom stanju. Inflacija je niska, monetarna politika razborita, budžetsko stanje stabilno. Produktivnost raste, narudžbine robe trajne potrošnje rastu. Kad to bude shvaæeno, berza æe se oporaviti.“

Predsednik Buš je takodje rekao da je sa Kongresmenom koji u Predstavnièkom domu zastupa taj èikaški okrug, spikerom Denisom Hastertom, razgovarao o još jednom kljuènom nastojanju za obnovu vitalnosti berze -- o zakonu kojim æe se oštrije kažnjavati poèinioci korporacijskih malverzacija.

”Najvažnije je da Kongres usvoji zakon. Razgovarao sam sa predsednikom predstavièkog doma. -- On je optimistièan da æemo uskoro imati takav zakon.“

Predsednik Buš je takodje upitan da li æe zemlja osetiti posledice odluke privrednog giganta, korporacije Vorldkom da proglasi steèaj.

”Berza se verovatno tome veæ prilagodila. Ono što mene brine jeste sudbina zaposlenih u Vorldkomu. Plašim se da æe ti ljudi izgubiti posao.“

Oko 17 hiljada zaposlenih te kompanije veæ je otpušteno i zvaniènici kompanije tvrde da novih otpuštanja trenutno neæe biti. Medjutim, proglašenje steèaja bi moglo da ugrozi otpremninu za 5 hiljada službenika koji su otpušteni prošlog meseca.

Niz loših vesti iz sfere amerièkog velikog biznisa naveo je neke da traže ostavku amerièkog sekretara za finansije Pola Onila. Predsednik Buš, medjutim, tvrdi da ima poverenja u sekretara za finansije i dodaje da bi oni koji ga smatraju odgovornim za lošestanje na berzi trebalo da mu odaju priznanje kada se vrednost akcija bude poveæala.

XS
SM
MD
LG