Linkovi

Anketna komisija saslušala penzionisane generale - 2002-07-22


Pred Anketnom komisijom prvi se pojavio penzionisani naèelnik Generalštaba Nebojša Pavkoviæ i izjavio da od jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice nije dobio nareðenje za upad Vojske u Biro za komunikacije Vlade Srbije, veæ da je o tome govorio Koštunièin savetnik Gradimir Naliæ, ali da je predsednik o svemu bio obavešten, da je znao za Naliæeva nareðenja i da je to potvrdio.

U troèasovnom iskazu pred Anketnom komisijom Pavkoviæ je ocenio da bi nareðenje o upadu u Biro Vlade Srbije moglo da se tumaèi kao pokušaj državnog udara. ”Sa pozicije generala u penziji mogu da kažem da mislim da je postojala neka tendencija da se jednim ovakvim udarom na deo republièke Vlade napravi neka vrsta udara koji bi izazvao pometnju i izazvao destabilizovanje stanja u zemlji,“ rekao je Pavkoviæ. On je pred Anketnom komisijom rekao da je imao uvid u to da je šef vojne bezbednosti general Aco Tomiæ razgovarao sa nekadašnjim vojnim komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladiæem u autu, na nekom mestu na auto-putu, ali nije naveo mesto i vreme tog sastanka.

Penzionisani šef vojne bezbednosti Milan Ðakoviæ potvrdio je Anketnoj komisiji da nije bilo pisanog nareðenja o upadu armije u Biro za komunikacije Vlade Srbije i dodao da predsednik Koštunica nikada ranije nije tražio podatke o eventualnom prisluškivanju prostorija u kojima se nalazi.

Govoreæi o Anketnoj komisiji republièke Skupštine potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin na konferenciji za novinare ocenio je nedvosmislenim da ona nema za cilj utvrðivanje istine veæ da omoguæi voðenje politièke kampanje u funkciji predsednièkih izbora.

Informativna služba Generalštaba Vojske Jugoslavije saopštila je da se Služba bezbednosti Vojske u izvršavanju svojih zadataka rukovodila zakonima i propisima, da je potpuno depolitizovana i da bi njeno partijsko svrstavanje u postojeæem višepartijskom sistemu bilo nezakonito i sankcionisano.

XS
SM
MD
LG