Linkovi

Usvojene izmene izbornog i medijskih zakona - 2002-07-19


Uprkos brojnim prigovorima koje su prethodnih dana pretpjeli predlagaèi izmjena tri zakona, na današnjoj sjednici parlamenta, SNP predložila je najdrastièniju novinu koja, po rijeèima predstavnika albanskih stranaka, direktno zadire u steèena prava manjinskog albanskog naroda. Naime, djelujuæi amandmanski, Vuksan Simonoviæ iz SNP predložio je da se u mjestima gdje živi veæinsko albansko stanovništvo, umjesto dosadašnjih pet, biraju èetiri poslanika i to obrazložio ovako: “Sada je došlo do smanjenja biraèkog tijela u Crnoj Gori, a i na tim biraèkim mjestima gdje se biralo pet poslanika”.

Takav predlog, žestoko je kritikovao poslanik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša:

“Preporuke Savjeta Evrope su takve da se u steèena prava ne smije zadirati. Mi to prihvatiti neæemo”.

Poslanik DPS Predrag Boškoviæ koji je, jedini od poslanika te stranke prisustvovao današnjoju sjednici, ocijenio je promjene zakona neprihvatljivim:

“Nikada se i nigdje izborno zakonodavstvo nije donosilo onda kada je veæ poèeo izborni proces. Treæeg jula su raspisani izbori u Podgorici, treæeg jula je poèeo izborni proces, a vi u jeku izbornog procesa predlažete promjene tih zakona”.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapiæ rekao je da se promjene u izbornim zakonodavstvu donose po hitnom postupku kako se o njima ne bi izjasnili predstavnici OEBS-a:

“To æe donijeti ono što ne želimo ni u jednoj demokratskoj zajednici – izbore sa tenzijom, izbore po nepraviènim pravilima, pravilima koja nisu prihvatljiva za sve, izbore koji æe biti mnogo koraka nazad”.

Inaèe, predsjednica parlamenta Vesna Peroviæ odbila je da na dnevni red stavi set medijskih zakona na koje su saglasnost dali eksperti Savjeta Evrope. Umjesto toga, nova skupštinska veæina pristupila je izmjeni starih zakona, zbog èega je šef kancelarije Savjeta Evrope Eva Koprolin izrazila zaprepašæenje.

XS
SM
MD
LG