Linkovi

Buš: Amerika i Poljska vide svet na slièan naèin - 2002-07-17


Na zajdnickoj konferenciji za novinare predsednik Buš je istakao da poljska podrška i solidarnost u ratu sa terorizmom nemaju premca - od upuæivanja mirovnih èuvara u Avganistan do pomoæi u presecanju teroristièkih finansijskih kanala. “Amerika i Poljska vide svet na slièan naèin. Mi razumemo znaèaj poražavanja globalnog terora i Amerika ceni sveukupni doprinos Poljske u ovoj velikoj bitci”, istakao je americki predsednik. Dva lidera su se složila da je potrebno nastaviti širenje NATO-a - da bi se Evropi garantovali mir i bezbednost. Predsednik Buš je ukazao da to podrazumeva novi naèin mišljenja na kontinentu kojim više ne gospodare hladnoratovske opasnosti. “Nova uloga NATO-a æe biti odbrana Evrope od teroristièkih dejstava. Prema tome, NATO treba da se izmeni da bi mogao efikasnije da se bori sa neprijateljem. Rusija nije neprijatelj. Ideja o ruskim tenkovima koji jezde Evropom više ne predstavlja problem”, ukazao je predsednik Bus.

Poljska je pristupila Severnoatlantskom savezu 1999. i sada se nada da æe 20004. postati èlanica Evropske unije. Predsednik Buš je istakao da poljska demokratska i privredna transformacija uravnotežujuæe utièu na Istoènu Evropu - u periodu izmene odnosa izmeðu Sjedinjenih Država i Rusije.

”Bio sam veoma agresivan u razgovorima o širenju NATO-a, a ako Rusija smatra da problemi u susedstvu nisu rešeni, mogla bi da pokrene neka pitanja. Meðutim, Poljska je postala veliki izvor stabilnosti u susedstvu i Rusija je prema tome manje ugrožena.”

Govoreæi preko prevodioca, predsednik Kvašnjevski je istakao da cela Evropa ima koristi od poboljšanih odnosa izmeðu Sjedinjenih Država i Rusije.

“Rekao bih da je od vitalnog znaèaja za Poljsku i druge države da su rusko-amerièki odnosi veoma dobri i zadovoljni smo partnerstvom NATO-a i Rusije.”

Predsednik Buš i prva dama Sjedinjenih Država æe veèeras prirediti zvaniènu veèeru za svoje goste. Dva lidera æe sutra otputovati u državu Mièigen na Srednjem zapadu, da bi se sastala sa predstavnicima poljske zajednice u Americi. Oèekuje se da æe tom prilikom biti reèi o amerièkim investicijama u Poljskoj. Predsednici su se danas dogovorili da podstaknu privrednu saradnju - poboljšanjem klime za investiranje u Poljskoj, da bi se stvorilo više radnih mesta za poljske visokokvalifikovane radnike. Sjedinjene Države su bile najveæi investitor u toj zemlji tokom veæeg dela protekle decenije. Meðutim, podaci Poljske vlade ukazuju da je sada Francuska preuzela voðstvo sa više od 10 milijardi dolara investicija, u odnosu na manje od 8 milijardi iz Sjedinjenih Država do kraja prošle godine.

XS
SM
MD
LG