Linkovi

Pokušaj atentata na francuskog predsednika - 2002-07-15


Policija kaže da je 25-godišnji ekstremno-desnièarski aktivista, Maksim Bruneri, tokom juèerašnje parade povodom Dana pada Bastilje, izvadio iz futrole za gitaru pušku kalibra 22 milimetra i ispalio jedan hitac pre nego što je oboren na zemlju. Policija kaže da im je Bruneri rekao da je nameravao da ubije predsednika. Napadaè je bio u masi sveta koja se okupila da bi posmatrala proslavu, kada je iznenada izvadio pušku u trenutku kada je predsedniik Širak u otvorenom džipu prolazio kraj njega. Okupljeni gledaoci su uzbudjeno povikali, ali je Bruneri uspeo da ispali jedan hitac pre nego što je jedan od prisutnih gurnuo cev puške uvis. Taj francuski turista iz francuskog Alzasa, po imenu Žak Veber, rekao je da je Bruneri spustio cev sebi ispod brade, kao da želi da se ubije. Drugi okupljeni ljudi su zgrabili pušku, a u tom su stigli i policajci koji su oborili Brunerija na zemlju.

Policija kaže da je Bruneri èlan neonacistièkih i huliganskih grupa. Posle saslušanja u sedištu policije saopšteno je da se radi o mentalno poremeæenoj osobi i da nije u pitanju plan neke desnièarske grupe da ubije predsednika. Ministar unutrašnjih poslova Nikolas Sarkozi pohvalio je brzo reagovanje gledalaca i policije. Predsednik Širak je lièno zahvalio èetvorici gledalaca koji su reagovali da bi zaustavili napadaèa. Nije poznato da li je hitac koji je ispalio Bruneri prošao blizu predsednika, ali ministar Sarkozi je izjavio da bi u datim okolnostima bilo teško, ali ne i nemoguæe, pogoditi predsednika:

”Svako zna,“ rekao je Sarkozi, ”da je sa puškom kalibra 22 milimetra moguæe sa udaljenosti od 100-150 metara, pogoditi metu.“ Ministar Sarkozi je dodao da je predsednik Širak, kada je informisan o incidentu, reagovao mirno, upitavši ”Zaista?“ Medjutim, francuski mediji kažu da ovaj incident otkriva velike propuste u merama bezbednosti i istièe nasilne sklonosti ekstremnih elemenata u francuskom društvu.

XS
SM
MD
LG