Linkovi

Novinari pozvani u policiju na informativne razgovore - 2002-07-13


Povod za upuæivanje zahteva za saslušanja su novinarski tekstovi o tome da, na primer, premijer Srbije Zoran Ðinðiæ stoji iza ubistava ili u najmanju ruku zna ko po Srbiji ubija kaoi to da u odreðenim institucijama Vlade Srbije postoje prislušni centri pa je najmanje što Javno tužilaštvo u tim sluèajevima treba da preduzme jeste da proveri te navode, utvrdi njihovu eventualnu istinitost i, s obzirom da se radi o zakonskoj obavezi Tužilaštva, zahteva pokretanje kriviènog postupka protiv svih izvršilaca kriviènih dela, navedeno je u saopštenju beogradskog Okružnog javnog tužilaštva. U saopštenju, meðutim, nije navedeno koje su javne liènosti, pored novinara, pozvane na informativni razgovor.

Beogradski mediji javili su da je policija na zahtev Tužilaštva bezuspešno pokušala da uruèi pozive na informativni razgovor èlanovima kabineta jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice, savetnicima Radetu Bulatoviæu, Gradimiru Naliæu i Aleksandru Tijaniæu i šefu kabineta Ljiljani Nedeljkoviæ. U generalnom sekretarijatu predsednika države policiji je reèeno da æe pomenute osobe prvo svedoèiti pred Anketnom komisijom Savezne skupštine koja, uzgred reèeno, juèe nije formirana.

Ali je zato policija na zahtev Okružnog javnog tužioca Radeta Terziæa saslušala novinarku Radija Slobodna Evropa Natašu Odaloviæ i glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Reporter Vladimira Radomiroviæa, koji je odbio da odgovara na pitanja inspektora zbog teksta u kojem je objavljeno da je u zgradi vladinog Biroa za komunikacije postojao prislušni centar. Odaloviæeva je ispitivana o kolumni koju je objavila u listu "Danas". Njihova pitanja su se pre svega odnosila na delove teksta u kojima navodim da me je savetnik za medije jugoslovenskog predsednika Aleksandar Tijaniæ u više navrata na neki naèin optužio da sam bliska prijateljica Zorana Ðinðiæa i njegovog sekretara Bebe Popoviæa, koji su pak po tvrdnjama Tijaniæa bliski prijatelji mafijaških i kriminalnih klanova i da Popoviæ naruèuje ubistva preko Surèinskog klana, a ja kao i mnogi drugi novinari, po Tijaniæevim tvrdnjama, ne pišem ništa o tome, isprièala je Odaloviæeva.

Èelni ljudi nedeljnika "Reporter" optužili su vlasti u Srbiji da vrše pritiske na medije kako bi se zataškale afere koje su poslednjih dana dospele u žižu javnosti, a advokati tog lista Ðorðe Mamula i Nikola Baroviæ ocenili su da novinari ne treba da budu saslušavani o izvorima informacija.

XS
SM
MD
LG