Linkovi

Džon Foks o predlogu zakona o radiodifuziji - 2002-07-12


Po oceni našeg sagovornika, verzija o kojoj se upravo raspravlja u Skupštini Srbije ne ispunjava evropske standarde, jer omoguæuje vladinu kontrolu nad elektronskim medijima. Džon Foks je izrazio èuðenje zbog takvog zakonskog predloga:

“Vrlo je èudno da jedna demokratska koalicija predlaže tako anti-demokratsko rešenje. Rekao bih da ovo ukazuje da u Jugoslaviji nije okonèan medijski rat. Ostaje kljuèno pitanje da li æe politièke stranke kontrolisati medije ili æe biti osnovan nezavisni javni servis i komercijalni medijski centri kao u ostaloj Evropi. DOS je otpoèetka, od pre deset godina, bio slab po tom pitanju, i oduvek je kritikovan da kada jednom dospe na vlast neæe ukinuti državnu kontrolu medija. Ovo je njihov trenutak istine o medijima”.

Po reèima našeg sagovornika, predlaganje izmenjene verzije zakona, koji je u prvobitnom obliku bio u skladu sa evropskim standardima i bio izraðen u saradnji sa Savetom Evrope i amerièkim predstavnicima, ne samo što može da naudi izgledima Srbije za pridruživanje Evropi nego je negativno odjeknula i u Vašingtonu:

“To svakako skreæe sve veæu pažnju u Vašingtonu, na Kapitol hilu, u Stejt depratmentu i meðu amerièkim ne-vladinim organizacijama. Ukoliko vlada bude insistirala na takvom zakonskom predlogu trend æe se samo nastaviti. Niko neæe biti prevaren takvim poigravanjem zakonskog predloga. Smatram da æe taj zakon najviše štetiti samoj Srbiji. Reè je o bitnom sektoru za buduænost demokratije, uspeh reformi, modernizovanje Srbije i njeno otvaranje prema meðunarodnoj zajednici. To je pre svega u interesu Srbije i to je oblast u kojem Srbija može veoma lako da doðe do izražaja i bude ispred svojih suseda. Sektor informacija i telekomunikacija bi mogao prvi da privuèe strane investicije i da se najbrže razvija. Stoga je uvoðenje kontrole malog broja ljudi prilièna greška. To nije u interesu graðana Srbije i buduænosti jedne moderne zemlje.

XS
SM
MD
LG