Linkovi

SAD pažljivo prate pregovore u UN - 2002-07-03


Sjedinjene Države prete da okonèaju mandat mirovne misije Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, ukoliko amerièko osoblje ne bude izuzeto iz nadležnosti Meðunarodnog kriviènog suda. Portparol Bele kuæe, Ari Flajšer je rekao da administracija predsednika Buša neæe odustati od svog zahteva:

”Sjedinjene Države intenzivno rade u Ujedinjenim nacijama i putem bilateralnih razgovora na postizanju sporazuma kojim bi naši èuvari mira dobili imunitet koji im pripada.”

Flajšer je takoðe jasno predoèio da æe Sjedinjene Države bez obzira na ishod u Ujedinjenim nacijama, naæi naèin da se oèuva stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Naši mirovni èuvari i vojnici na terenu dobro su pripremljeni za obavljanje svega što od njih tražimo. Nije u pitanju povlaèenje, veæ mandata”.

Predsednik Buš je u utorak saopštio da æe njegova administracija pokušati da se reši zastoj u Ujedinjenim nacijama, ali je istovremeno potvrdio svoje snažno protivljenje novom trajnom sudu za ratne zloèine, rekavši da taj sud neæe nikada dobiti podršku Sjedinjenih Država. Administracija predsednika Buša veæ duže vremena zastupa stanovište da meðunarodni sud prestavlja pretnju amerièkom suverentitetu i da bi amerièki vojnici i diplomate mogli biti privedeni pred tribunal iz politièkih razloga.

XS
SM
MD
LG