Linkovi

Predsednik Buš o novom Medjunarodnom kriviènom sudu - 2002-07-02


Predsednik Buš je rekao da taj sud preti suverenitetu Sjedinjenih Država jer bi amerièki mirovni èuvari mogli biti podvrgnuti zakonima van amerièke kontrole:

”Dok Sjedinjene Države rade na tome da uspostave mir u zemljama širom sveta, naše diplomate i naši vojnici bi mogli biti silom dovedeni pred ovaj sud i to me veoma brine. Pokušaæemo da rešimo zastoj sa Ujedinjenim nacijama, ali jedna stvar koju neæemo uèiniti je potpisati sporazum o Medjunarodnom kriviènom sudu.“

Prvi permanentni svetski sud za ratne zloèine poèeo je rad juèe u Hagu. Na njemu æe se suditi osumnjicenima za genocid, zloèine protiv èoveènosti i ratne zloèine. Protivljenje Vašingtona tom sudu dovodi u opasnost amerièke mirovne misije i administracija predsednika Buša preti da æe se povuæi iz vojnih misija Ujedinjenih nacija ukoliko amerièki vojnici ne budu izuzeti od gonjenja na tom sudu. Sjedinjene Države su prekjuèe glasale da se blokira obnova mirovne misije Ujedinjenih nacija u Bosni zbog toga što su èlanice Saveta bezbednosti odbile da pruže imunitet amerièkim vojnicima pred Medjunarodnim kriviènim sudom.

Administracija predsednika Buša je pristala na trodnevno produženje misije u pokušaju da se nadje kompromis. Ukoliko spor ne bude rešen do sutra, amerièke oružane snage bi mogle da povuku nešto manje od 50 svojih vojnika koji sprovode misiju obuke policijskih snaga u BIH.

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da predsednik ne koristi zastoj oko ovog suda kao izgovor da povuèe amerièke snage iz Bosne, dodavši da predsednik Buš ”snažno podržava bosansku mirovnu misiju“. Medjutim, gospodin Flajšer je dodao da medjunarodna zajednica mora da shvati da æe Sjedinjene Države uèiniti ”ono što je ispravno“ da zaštite svoje gradjane. On je dodao da je to ”vitalno pitanje principa u cilju zaštite“ amerièkih mirovnih èuvara. Sjedinjene Države, kaže on ”puno toga rizikuju“. Tri amerièka mirovna èuvara iz misije Ujedinjenih nacija u Istoènom Timoru su povuèena juèe. Predstavnik State Departmenta je rekao da ne zna da li æe se mirovni cuvari iz drugih zemalja takodje vratiti kuæi.

XS
SM
MD
LG