Linkovi

Amerièki Kongres o unutrašnjoj  bezbednosti - 2002-06-28


Predloženi Sekretarijat za unutrašnju bezbednost bi objedinio desetine postojeæih federalnih agencija, ali ne i Federalni istražni biro i Centralnu obaveštajnu agenciju. Medjutim, te agencije bi morale da predaju informacije novom Sekretarijatu. Tokom pretresa pred Senatskim odborom za vladina pitanja, direktor Federalnog istražnog biroa Robert Maler obeæao je da æe to èiniti, a isto je rekao i direktor Centralne obaveštajne agencije Džordž Tenet:

”Predani smo ideji da se osigura da novi Sekretarijat prima sve relevantne raspoložive podatke vezane za terorizam.“

Medjutim, obojica su izjavila da bi mogle postojati izvesne informacije koje ne bi bile odmah na raspolaganju. Džordž Tenet je rekao da bi voleo da dobije odobrenje predsednika pre nego što otkrije Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, identitet nekog obaveštajnog izvora ili naèin na koji je neka komunikacija uhvaæena. Robert Maler je rekao da njegova agencija neæe odmah dostavljati takve podatke kao što su transkripcije telefonskih razgovora, bankovni podaci ili predmeti koji se vode pred Velikom porotom.

”Ne bih rekao da je to ”sveobuhvatno da.“ Moglo bi da bude oblasti koje su u kontrastu sa našim vodeæim principima, u suprotnosti sa onim što mislimo da je ustavno. Ali uopšteno govoreæi, ukoliko postoji potreba pokušaæemo da obezbedimo neophodne informacije.“ Te izjave razgnevile su senatora Rièarda Šelbija, republikanca iz Alabame i potpredsednika Odbora za obaveštajna pitanja. On je rekao da bi predloženom Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost trebalo da bude dostupna veæina neobradjenih podataka kako bi stekao kompletnu sliku o potencijalnim opasnostim.

XS
SM
MD
LG