Linkovi

Kongres usvojio zakon o finansiranju oružanih snaga - 2002-06-27


Senatski odbor za oružane snage je za osamsto èetrnaest miliona smanjio zahtev predsednika Buša od sedam milijardi i šesto miliona dolara za sistem protivraketne odbrane. Demokrate koje kontrolišu odbor za oružane snage preraspodelile su ta sredstva za brodogradnju i obezbedjenje nuklearnih postrojenja, tvrdeæi da je to još uvek dovoljno para za istraživanje i izgradnju sistema protivraketne odbrane. Za vreme debate u punom Senatu vodja demokrata Tom Dešl je ustvrdio da terorizam predstavlja veæu pretnju Sjedinjenim Državama nego nuklearni napad.

“Smatram da se možemo složiti da je terorizam pretnja sa kojom smo sada suoèeni. Usled toga, nadam se da æe moje kolege dati prvi prioritet borbi protiv terorizma.“

Senator Robert Berd, demokrata i predsednik Odbora za namenska sredsta, izrazio je protivljenje punom ispunjenju finansijskog zahteva predsednika Buša.

“Potrebno je dati veæu pažnju, a ne veæa sredstva i veæu tajnost, sistemu protivraketne odbrane koji razvijamo . “

No, senator Dzordz Vorner iz Virdzinije, ugledni republikanac iz Odbora za oružane snage, tvrdi da æe protivljenje zahtevu predsednik Buša poslati pogresnu poruku neprijateljima Sjedinjenih Država u vreme kada one vode rat protiv terorizma.

“S obzirom da je naša nacija u ratu, potrebno je da pokažamo opštu saglasnost i podršku u ovom trenutku. Nije sada vreme za slanje signala da smanjujemo našu rešenost da branimo ovu naciju od poznatih pretnji, ponavljam, poznatih i uoèenih pretnji.“

Prema kompromisnom predlogu demokrate Karla Levina, odobrenom glasanjem, predsedniku Bušu je dato ovlašæenje da obnovi puno finansiranje programa protivraketne odbrane. Zakonodavci su, medjutim, ustvrdili da bi dodatna sredstva trebalo uložiti u borbu protiv terorizma. Predsednik Buš želi da se izgradi sistem protivraketne odbrane Sjedinjenih Država koji bi ih štitio od moguæih raketnih napada takozvanih “otpadnièkih država,“ medju kojima su Severna Koreja i Iran. Predsednik je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma o antibalistièkim raketama iz 1972. godine kojim je bila zabranjena izgradnja sistema protivraketne odbrane. Senatskim zakonskim predlogom o odbrani odobrili bi se vojni programi za iduæu fiskalnu godinu, poèev od prvog oktobra. Istim predlogom se takodje apeluje za proširenje napora da se teroristi i otpadnièke države spreèe u nabavci nuklearnih materijala. Predstavnièki dom je veæ usvojio svoju verziju o sredstvima za odbranu. Zajedinèki odbor Senata i Predstavnièkog doma mora sada rešiti razilaženja u te dve verzije pre nego što konaèni zakonski predlog bude poslat predsedniku Bušu da ga potpiše.

XS
SM
MD
LG