Linkovi

Djukanoviæ: Kriza u Crnoj Gori je duboka - 2002-06-27


Zakljuèak da su Crnoj Gori, osim predsjednièkih i lokalnih izbora u Podgorici, potrebni i vanredni parlamentarni izbori, Djukanoviæ je izveo iz èinjenice da je mandatar Filip Vujanoviæ bez uspjeha obavio prvi krug konsultacija za sastav svog kabineta. Vujanoviæa ne prihvataju liberali, Vujanoviæev program ne zeli koalicija “Za Jugoslaviju”, a Djukanoviæ jednostavno, neæe da promijeni mandatara, iako je to od njega tražio èak i predsjednik koalicionog partnera SDP-a Ranko Krivokapiæ. Povodom Djukanoviæeve najave izbora na svim nivoima, oglasio se portparol SNP Dragan Koprivica:

“Šta ostaje DPS-u? Ostaje mu da, tužan zbog toga sto nije formirao vladu, zadrži sve poluge vlasti kojima bi na jesen ponovo pokušao da lažira izbore i da napravi jednu represivnu atmosferu u kojoj bi mogao da opet proba da dobije veæinu u Crnoj Gori. Dakle, toliko providno, da je to zaista krajnje degutantno”.

Politièki lider Liberalnog saveza Miodrag Živkoviæ najavu izbora vidi kao odraz duboke krize u DPS-u:

“To su ocajnièki potezi da se pokuša saèuvati vlast. Jedan od tih ocajnièkih poteza, svakako je i èinjenica da gospodin Djukanoviæ želi da iz tih izbora izadje samo sa vladom DPS-a. Znaèi, sa svojom policijom, svojim medijima, svojim i drzavnim novcem. Vjerujem da u svemu tome neæe uspjeti i plašim se da gospodin Djukanoviæ ponavlja greške svih autokratskih režima”.

I u SDP-u tvrde da su spremni za izbore, mada smatraju da je to znaèajno gubljenje energije.

XS
SM
MD
LG