Linkovi

Polemike oko Pavkoviæevog smenjivanja - 2002-06-26


Koštunica je izjavio da stvari u Vojsci Jugoslavije normalno funkcionišu, da je izvršena primopredaja dužnosti naèelnika Generalštabu Vojske Jugoslavije i da general-potpukovnik Branko Krga može godinu dana da obavlja funkciju zastupnika naèelnika a posle usvajanja ustavne povelje Srbije i Crne Gore biæe donet novi zakon o vojsci. Ukaz koji sam doneo oprestanku aktivne vojne službe generalu Pavkoviæu je pravno utemeljen i zasnovan na zakonskim i ustavnim ovlašæenjima koje imam kao predsednik Jugoslavije rekao je Koštunica. On je izjavio da nema svrhe da se obazire na optužbe generala Pavkoviæa o planiranju upada vojske u Biro za komunikacije Vlade Srbije, a zatim ocenio da dok u Srbiji imamo vladu koja je oštrija i maštovitija u suoèavanju sa svojim politièkim protivnicima nego što je u suoèavanju sa stvarnim problemima, nema stvarnih reformi.

Posle Koštunièine konferencije za novinare, penzionisani naèelnik Generalštaba Nebojša Pavkoviæ ponovio je tvrdnja da je u kabinetu jugoslovenskog predsednika u junu prošle godine planiran upad u Biro za komunikacije Vlade Srbije. Ništa nisam rekao napamet, postoje svedoci koji znaju za to, rekao je Pavkoviæ i potvrdio da ništa nije potpisao o primopredaji dužnosti i da nije primio ukaz o penzionisanju. A vršilac dužnosti predsednika Saveznog ustavnog suda Momèilo Grubaè rekao je novinarima da taj sud još nije dobio ustavnu žalbu koju je smenjeni naèelnik Generalštaba Nebojša Pavkoviæ najavio povodom ukaza predsednika Jugoslavije o njegovom razrešenju i potvrdio da æe je, ukoliko bude podneta, razmotriti uvažavajuæi važnost pitanja.

Posle današnje konferencije za novinare predsednika Koštunice više sam zabrinut nego ranije, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Žarko Koraæ i zauzeo se za formiranje anketnog odbora u jugoslovenskoj Skupštini koji bi ispitao èinjenice u vezi sa izjavom Nebojše Pavkoviæa da su savetnici predsednika Jugoslavije prošle godine tražili upad vojske u prostorije Vlade Srbije. Na zahtev Vlade Srbije, Koštunica je tri puta izbegao da odgovori, rekao je Koraæ i dodao da je zato jedini izlaz iz te situacije formiranje anketnog odbora.

Polemike u javnosti oko smenjivanja naèelnika Generalštaba još se ne smiruju. Predsednik Politièkog saveta Demohrišæanske stranke Srbije Milan St. Protiæ ocenio je da su u tom sluèaju Ustav prekršili i predsednik Koštunica i general Pavkoviæ. Koštunica jer je smenio Pavkoviæa bez saglasnosti Vrhovnog saveta odbrane, a Pavkoviæ kada je odbio da prihvati odluku o smeni. Protiæ je izneo je i niz optužbi na raèun èlanova kabineta jugoslovenskog predsednika optužujuæi ih da se prema državi ponašaju kao prema banana republici a za Koštunicu je rekao da krši osnovne norme podele vlasti, odgovornosti i javnosti u radu.

XS
SM
MD
LG