Linkovi

Izrael priprema veliku operaciju protiv Hamasa - 2002-06-24


Premijer Arijel Šaron je izjavio da su jutrošnji napadi samo poèetak obimne operacije. Šaron je objasnio da je Izraelska vlada posle niza najnovijih teroristièkih napada u Izraelu, odluèila da pokrene - kako je doslovno rekao - “ekstenzivne operacije” kojima æe biti obuhvaæeno “zadržavanje u palestinskim gradovima u produženom, neogranièenom vremenskom periodu”.

Izraelski premijer je odbacio pomisao da je planirana operacija - okupacija, govoreæi o njoj u sadašnjem vremenu. Takoðe je ponovio stav Vlade da æe operacija trajati koliko god bude potrebno da se srede teroristi, njihova uporišta i njihove voðe. Šaron je sve to saopštio èlanovima svoje Likud partije u Jerusalimu. Izraelski ratni helikopteri su inaèe u današnjoj akciji gaðali dva automobila u Pojasu Gaze, u kojima su bile osobe za koje se pretpostavlja da su ekstremisti. Meðu ubijenima je i Jaser Rezik, èovek koga Izrael traži zbog navodnog ubijanja Izraelaca i planiranja samoubilaèkih napada. Izraelske snage su tokom proteklog 21 meseca pobile desetine ljudi za koje se pretpostavlja da su ekstremisti. Izrael tvrdi da je to politika predupreðivanja napada, dok Palestinci smatraju da su ti napadi u stvari atentati. Izraelske snage su danas prethodno ušle u Ramalu na Zapadnoj obali i opkolile sedište palestinskog lidera Jasera Arafata. Uvedena je zabrana kretanja i preuzeta je kontrola nad strateškim taèkama u gradu. U meðuvremenu u gradu Gazi, palestinska policija je saopštila da je stavila u kuæni pritvor šeika Ahmeda Jasina, duhovnog voðu ekstremistièke organizacije “Hamas”. Obraæajuæi se novinarima iz svoje kuæe u Gazi, šeik Jasin je oštro napao Palestinsku upravu - da je popustila pod pritiskom Amerikanaca.

Šeik je rekao da je za njegov narod neprihvatljivo da bude stavljan u kuæni pritvor, hapšen i ubijan, dok Amerikanci sede i posmatraju. Takoðe, rekao je šeik, niko, ni Sjedinjene Države, ni Izrael, niti meðunarodna zajednica, ne mogu Palestincima da nameæu svoja rešenja. Izraelske trupe su proteklih dana ušle u nekoliko gradova i mesta na Zapadnoj obali - posle tri prošlonedelja palestinska napada u kojima je ubijen 31 Izraelac.

XS
SM
MD
LG