Linkovi

Poèelo zasedanje komisije za izradu ustavne povelje - 2002-06-18


Grupa za pripremu predloga poslovnika zasedaæe u petak, a u subotu æe na novoj sednici Ustavne komisije predložiæe nacrt poslovnika. Predsednik Veæa graðana Savezne skupštine, Dragoljub Miæunoviæ, rekao je novinarima u jugoslovenskom parlamentu da æe poslovnikom biti utvrðen naèin i predmet odluèivanja kao i mesto rada Ustavne komisije. ”Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi i ako se po jutru dan poznaje mogli bi smo se nadati da æemo ovaj posao uspešno završiti,“ rekao je Miæunoviæ.

Jedan od predstavnika crnogorskog parlamenta u Ustavnoj komisiji, Miodrag Vukoviæ, takoðe je izrazio optimizam, ali nije iskljuèio moguænost ozbiljnih problema ako ne budu prihvaæena osnovna naèela o radu Ustavne komisije predviðena nacrtom poslovnika kojeg je deo predstavnika crnogorske Skupštine danas predložio. Vukoviæ je izrazio uverenje da æe veæi deo tog predloga poslovnika biti prihvaæen, jer u suprotnom predstavnici crnogorskog Parlamenta neæe glasati za poslovnik o radu Ustavne komisije, èime bi moglo da bude dovedeno u pitanje i njeno funkcionisanje. Meðu te predloge spada i ponuda da se odluèuje konsenzusom ili veæinom, ako je na sednici Ustavne komisije prisutna veæina iz svake od tri parlamentarne grupe, zatim da svaka parlamentarna grupa ima svog koordinatora, a da se sva trojica nazimenièno menjaju kao predsedavajuæi Ustavne komisije. Predloženi crnogorski poslovnik predviða da buduæu ustavnu povelju, kao predlog Ustavne komisije, razmotre i usvoje skupštine Srbije i Crne Gore, rekao je Vukoviæ, a zatim da se usvojeni dokument prosledi saveznom Parlamentu samo na proglašenje.

Takodje danas, srpsko Ministarstvo finansija predstavilo je na konferenciji za novinare kopije izveštaja dve najveæe švajcarske banke o raèunima koje su u njima 1991. odnosno 1998. godine otvorili bivši srpski premijer Mirko Marjanoviæ i funkcioneri zdravstvenog fonda Tomislav Jankoviæ i Nikola Mitroviæ. Ministar finansija Božidar Ðeliæ rekao je da su jugoslovenske vlasti dobile pristup tim raèunima, a da su sredstva na njima zamrznuta. Na raèunu bivšeg srpskog premijera Mirka Marjanoviæa u švajcarskoj banci UBS nalazi se milion i dvesta hiljada švajcarskih franaka, na raèunu bivšeg direktora Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje Tomislava Jankoviæa nalazi se milion i sto hiljada evra, a na raèunu bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nikole Mitroviæa – 200.000 švajcarskih franaka. Ðeliæ je izrazio nadu da æe sudstvo ekspresno postupati, naroèito u sluèaju Jankoviæa i Mitroviæa, jer se radi o šteti nanetoj zdravstvu i ustanovama koje leèe obolele od raka. On je istakao da ovo nije najgore što je nova vlast pronašla za poslednjih šesnaest meseci, ali da je možda nešto ”najgadnije.“ ”U onakvoj nemaštini neko je našao za shodno da tako bezoèno krade svoju državu i svoj narod, ja nemam reèi za te ljude, samo žarko želim da sada istražni organi, Tužilaštvo i naše sudstvo preuzmu ovaj sluèaj i dinamièno odrade ostatak posla, rekao je Ðeliæ.

XS
SM
MD
LG