Linkovi

Ubrzavaju se pripreme za Ustavnu povelju - 2002-06-17


Veæ sutra biæe održana konstitutivna sednica Ustavne komisije koja treba da izradi Ustavnu povelju nove zajednièke države Srbije i Crne Gore i koju su zakazali predsednici oba veæa saveznog parlamenta - Dragoljub Miæunoviæ i Srða Božoviæ. Dvadeset i sedam èlanova Ustavne komisije koji su ujedno i poslanici iz parlamenata Jugoslavie, Crne Gore i Srbije treba da se dogovore o naèinu i mestu, ali i o dinamici rada, a biæe izabran i predsednik Komisije.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i èlan Ustavne komisije Zoran Šami ocenio je da rad na Ustavnoj povelji ne bi trebalo da bude težak jer je sve definisano Beogradskim sporazumom i odredbom da æe se voditi raèuna o evropskim demokratskim standardima. Dok ne omeðimo našu državu i n napišemo taj osnovni zakon, odnosno Ustav, ne možemo raèunati da æemo kao država moæi da komuniciramo sa svetom a to onda praktièno znaèi da ne možemo raèunati da æe neko iz tog sveta biti zainteresovan da ovde ulaže novac, ne zato što nas voli nego zato što treba da ima interesa, rekao je Šami.

Predviðeno je, inaèe, da Ustavna povelja bude završena u julu i zatim upuæena na usvajanje saveznom i republièkim parlamentima.

Demokratska stranka Srbije imaæe prilike i da u srpskom Parlamentu glasa za Ustavnu povelju nove države sa Crnom Gorom samo ako savezni Ustavni sud prihvati njenu žalbu o oduzimanju mandata dvadeset jednom poslaniku te partije. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami izjavio je na konferenciji za novinare da æe se svih 45 poslanika vratiti u Skupštinu Srbije i nastaviti da deluju konstruktivno samo ukoliko Ustavni sud prihvati njihovu žalbu. Èini mi se da nezavisno od toga kako æe dalje stvari da se odvijaju postoji samo jedan jedini bezbolan i pametan naèin da se iz ove krize izaðe, a to su novi parlamentarni izbori i uveren sam da æe do njih doæi mnogo brže i mnogo pre nego što to mnogi misle, rekao je Šami.

XS
SM
MD
LG